Jak se na Ostravsku kupčí s lihem: Zazděné sklady a skryté potrubí

Ostrava – Reportérům České televize se podařilo získat nové informace o ilegálním byznysu s pančovaným alkoholem, za kterým stál zlínský podnikatel Radek Březina. Toho policie zatkla kvůli daňovým únikům loni na podzim. Nyní se ukazuje, že k obchodu s nelegálním lihem využíval zazděné sklady i skrytá potrubí mezi objekty ostravských firem.

Zlínského podnikatele Březinu policie zatkla loni v říjnu v hotelu Lázně Kostelec v rámci tažení proti pančovanému alkoholu v rámci tzv. metanolové aféry. Už na podzim ale upozorňovali na to, že jeho zatčení s řetězem otrav přímo nesouvisí, týkat se mělo černého obchodu s alkoholem.

Indicie tehdy naznačovaly, že Březina patří mezi vlivné postavy obchodu s lihem na východě republiky, média ho dokonce označovala za hlavu lihové mafie. Podle nových zjištění ČT ovšem Březina s nelegálním lihem nejen obchodoval, ale měl ho i přímo vyrábět, a to speciálním procesem z denaturovaného lihu. Tvrdí to jeho někdejší spolupracovník Michal J., který z bezpečnostních důvodů nechce zveřejnit své celé jméno. „Šlo o líh. Bylo to systematické, trvalo to určitě roky,“ uvádí.

K výrobě měl Březinovi sloužit areál bývalé likérky Daněk v Ostravě, odkud se miliony litrů načerno vyrobeného lihu přečerpávaly do areálu společnosti Morávia-Chem tajným podzemním potrubím. „Navezl se denaturovaný líh, přijelo to prostě v nádržích nebo v sudech nebo v něčem takovém s tím, že se to vlastně přečerpalo přes potrubí,“ tvrdí Březinův bývalý spolupracovník.

Starý hřích Morávia-Chem

Pravdivosti jeho slov by nasvědčoval i starý případ spojený s firmou Morávia-Chem. Ta sice obchoduje se směsí do ostřikovačů, před deseti lety se jí ale výrazně dotkla kauza daňového úniku ve výši 170 milionů korun. Společnost tehdy měla nakoupit statisíce litrů lihu pro výrobu nemrznoucí kapaliny, nezdaněný líh ale podle policie skončil v alkoholických nápojích. Před soudem skončilo 16 lidí, Březina ovšem nikoli.

Podle policie potom podnikateli Březinovi patřily také tajné sklady pančovaného lihu, které kriminalisté vypátrali loni na podzim u Pelhřimova, na Olomoucku a ve Valašském Meziříčí. Celkem se zde v zazděných barelech nacházely dva miliony litrů lihu. „V této věci trestně stíháme 4 osoby, těmto osobám klademe za vinu, že došlo ke zkrácení spotřební daně ve výši zhruba půl miliardy korun,“ doplnil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Podrobnosti o aktivitách Radka Březiny přinese pořad Reportéři ČT, který Česká televize vysílá zítra ve 21:40 na prvním programu.

Reportáž o Radku Březinovi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod