Vláda schválila koncepci rodinné politiky. Podle Bělobrádka je v rozporu s koaliční smlouvou

Vláda schválila koncepci rodinné politiky (zdroj: ČT24)

Vláda těsnou většinou schválila koncepci rodinné politiky, kterou připravilo ministerstvo práce. Resort v ní navrhoval například půjčky na bydlení, bezplatné jesle a školky či vyšší mateřskou, rodičovskou, porodné i přídavky na děti. Schválení koncepce oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Lidovci se prostřednictvím vicepremiéra a předsedy strany Pavla Bělobrádka od dokumentu distancovali, je podle nich v rozporu s koaliční smlouvou.

Ministerstvo práce dokončilo návrh koncepce už loni. Dokument se souborem opatření na projednání čekal měsíce. Vládní strany totiž měly o podobě a podpoře rodin jiné představy. Koncepce není závaznou normou. Sobotka je ovšem přesvědčen, že přijatý dokument představuje „kvalitní vizi rodinné politiky“ a nová vláda z něj může po volbách vycházet.

Podle premiéra by schválená koncepce podpořila porodnost a rodinám usnadnila život. „V České republice setrvale klesá porodnost, populace stárne, mladí lidé těžko shánějí dostupné bydlení či školku pro své děti. Koncepce vychází z principu svobodného výběru životní strategie každého jedince. Jejím záměrem je podpořit všechny typy rodin bez rozdílu a ocenit jejich přínos pro společnost,“ uvedl Sobotka.

Dodal, že jeho vláda už zvýšila porodné, zavedla a zvyšovala daňové slevy na děti či prosadila dlouhodobé ošetřovné.

Bělobrádek: Dokument je útok na manželství

Bělobrádek kritizoval, že koncepce prošla nejtěsnější možnou většinou. „Takovýto zásadní dokument by měl být konsensuální. Pro nás je rodinná politika prioritou a domníváme se, že přijatý dokument je chybný, v rozporu s programovým prohlášením vlády i koaliční smlouvou,“ řekl. Dokument označil za útok na manželství jako institut i popření některých předchozích kroků vlády. 

  • „Pod pojmem “funkční rodina„ se rozumí rodina plnící své základní přirození funkce – tj. biologicko-reprodukční, socializační, sociálně-ekonomickou, regenerační a podpůrnou, neboli emocionálně-stabilizační.“
  • „Celková struktura českých rodin a domácností se mění. Roste podíl jednočlenných domácností (singles), bezdětných párů a nesezdaných soužití, …“
  • Jako další změnu struktury rodiny uvádí koncepce i registrované partnerství.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) jeho výtky odmítla. „Asi čteme jiný dokument, v mých očích navazuje na to, co vláda prosadila,“ uvedla. Podle Marksové koncepce obsahuje opatření pro reálné rodiny, které existují.

Lidovci by ale preferovali tradiční pojetí rodiny. „Že něco existuje, ještě neznamená, že je to správně a že by to vláda měla podporovat,“ konstatoval Bělobrádek. 

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška koncepce „zavádí pojmový a hodnotový zmatek“ a místo jasné podpory heterosexuálních manželství podporuje „spíš alternativní formy soužití“. 

„Prokazatelně se ukazuje, že se odečitatelní položka na dítě promítla do zvýšení porodnosti. V roce 2016 bylo uzavřeno nejvíc manželství za posledních 6 let a narodilo se nejvíc dětí za posledních 8 let,“ zdůraznil dopad vládní politiky na demografii České republiky Bartošek. Řekl to v pořadu Události, komentáře.

Umělá oplodnění beze změny

Opatření v koncepci navrhla komise, kterou tvořili demografové, sociologové či ekonomové. Návrh počítá se zvýšením rodičovské z nynějších 220 tisíc Kč na alespoň 250 tisíc korun. Stálo by to ročně asi tři miliardy navíc. Nechybí zvýšení mateřské ze 70 na 75 procent základu příjmu, do něhož by se navíc započítávala větší část výdělku. Vyšlo by to na 778 milionů z nemocenského pojištění. 

Přídavky se podle návrhu mají zvednout minimálně o 300 korun, porodné by mělo činit 15 tisíc korun pro rodiny s příjmem pod 3,5násobek životního minima. Zdarma by měly být školky i základní kroužky ve školách. Stát by měl obcím ročně poskytovat dotace ve výši tří miliard na výstavbu a rekonstrukce startovacích a malometrážních bytů. Rodiny by podle návrhu měly dostávat státní bezúročné půjčky na bydlení od milionu korun i novomanželské úvěry 300 tisíc korun.

Ještě před projednáním ve vládě z koncepce vypadla změna pravidel umělého oplodnění, která se týkala úhrady více pokusů a do vyššího věku i možnosti zákroku bez souhlasu muže. Vyškrtla se také konkrétní opatření ke srovnávání propasti ve výdělcích mužů a žen.

Vydáno pod