Mají ulice se stejným názvem. Obce se ale do jejich přejmenování příliš nehrnou

Události: Stejné názvy ulic v jedné obci (zdroj: ČT24)

V deseti českých obcích jsou stále ulice, které mají stejný název. Zákon to přitom už šest let zakazuje. Duplicita většinou vznikla při spojování obcí. Někteří starostové nechtějí zažité místní názvosloví měnit, problémy s tím mají ale záchranáři, policie nebo pošta.

Sokolská a Sokolská. V Česku se tak jmenuje 211 ulic. Tyhle jsou ale v jedné obci – v Peruci na Lounsku.

Roman Šmíd zde v jedné Sokolské žije už 40 let. O změnu nestojí. Už kvůli tomu, že by si musel měnit doklady. „Když napíšete správně adresu, tak máte různá směrovací čísla a to by přece toho pošťáka, když to nese, mělo trknout,“ říká. 

V Peruci jsou navíc ještě dvě ulice, které nesou název Hřbitovní. Přejmenovat některou z nich ale zastupitelstvo odmítá. „Nakonec jsme usoudili, že by z toho vzniklo víc škody než užitku, a ani ten problém nevnímáme jako palčivý,“ uvedl místostarosta Jan Vnouček. 

Kladno měnilo a mění

Jiný postup zvolilo vedení Kladna. Za rok a půl odstranilo 26 duplicitních názvů. Většinou dochází ke změně v kratší ulici, která má méně čísel popisných, uvedl primátor města Milan Volf (Volba pro Kladno). 

Ani tady ale přejmenovávání není u konce. Chybí ještě osm ulic.

Ulice se stejnými názvy
Zdroj: ČT24

Záleží na orientačních bodech

Problém s dvojím názvem řeší před svým výjezdem třeba záchranáři nebo hasiči. Ti ústečtí přitom Peruc od prvního napomenutí ministerstva vnitra uklidňují. Důležité jsou podle nich orientační body.

„Například kostel, radnice, případně les, “ uvádí mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

Kromě Kladna a Peruce zákon porušují také Jaroměř nebo Teplice. Nařídit přejmenování ani dát pokutu ale ministerstvo vnitra kvůli tomu nemůže.