Zemřela Slávka Peroutková, vdova po legendě české žurnalistiky

V mnichovické léčebně dlouhodobě nemocných zemřela Slávka Peroutková, třetí manželka významného českého novináře Ferdinanda Peroutky. Bylo jí čtyřiadevadesát let.

Slávka Peroutková se narodila jako Jaroslava Fenclová 9. listopadu 1922 v Trutnově. Se svým budoucím mužem se prostřednictvím jeho dcery Evy seznámila bezprostředně po druhé světové válce v červenci 1945 a začala díky němu pracovat ve Svobodných (někdejších Lidových) novinách.

Po únorovém puči emigrovali z Československa, nejprve do Velké Británie a následně do Spojených států amerických, kde Peroutka od roku 1951 deset let vedl československé oddělení vysílání Rádia Svobodná Evropa.

V roce 1955, po smrti druhé Peroutkovy manželky, se Slávka Fenclová stala novinářovou třetí ženou. Ve Svobodné Evropě pracovala jako písařka, hlasatelka a občas jako rozhlasová herečka. Po sametové revoluci se Peroutková, už jako vdova, vrátila do Česka a stála také u zrodu Ceny Ferdinanda Peroutky, nejvýznamnějšího ocenění pro tuzemské novináře.

Ke svému manželovi se vrátila hned dvakrát, nejprve exilovou knihou „Muž přítomnosti“ odkazující na slavný prvorepublikový časopis, který vedl, a v roce 2005 také svými memoáry „Třetí ženou svého muže – Třiatřicet let s Ferdinandem Peroutkou“.

Vydáno pod