Starostové se bojí, že nezbude na opravy silnic. Protestovali před ministerstvem

Starostové chtějí, aby stát i nadále posílal do regionů peníze na opravy silnic nižších tříd a místních komunikací. Představitelé 25 měst a obcí se sešli před ministerstvem financí. Požadují nejméně 200 milionů korun, které dostávali v minulých letech. Ministerstvo financí ale uvedlo, že zatím o ničem nebylo rozhodnuto a prioritami rozpočtu na příští rok se teprve bude zabývat vláda.

Infrastruktura malých obcí, tedy například budovy, kanalizace či místní komunikace, je podle pořadatelů protestu ze Sdružení místních samospráv několik desítek let podfinancovaná. Dluh u místních komunikací dosahuje podle předsedy sdružení Stanislava Polčáka (STAN) řádově miliardy korun. S účastníky „letního happeningu“, jak jej starostové nazvali, se dnes nikdo z ministerstva nesetkal. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) i jeho náměstek pro rozpočet Petr Pavelek mají dovolenou. Pavelek se s Polčákem má potkat 18. srpna.

Obavy obcí vznikly po jednání ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO) s ministrem financí Ivanem Pilným na začátku srpna. MMR podle ní chtělo 4,3 miliardy Kč navíc mimo jiné právě na rekonstrukci místních komunikací v malých obcích, ale nic od resortu financí nedostalo.

„Jsem ráda, že mě starostové a starostky podporují. Stav místních komunikací je v mnohých vesnicích zcela tristní a peníze na jejich opravy malé obce jednoduše nemají. Zde opravdu musí pomoci stát,“ podotkla ministryně Šlechtová.

Ministerstvo financí uvedlo, že šlo, stejně jako s ostatními správci rozpočtových kapitol, o první setkání nad možnostmi disponibilních prostředků státního rozpočtu, přičemž vláda se zavázala nepřekročit v roce 2018 schodek 50 miliard korun.

„Závěrem těchto jednání nebyla přijata žádná závazná rozhodnutí. V souvislosti s veřejně vyjadřovanou obavou starostů obcí je rovněž třeba připomenout, že novelou zákona o rozpočtovém určení daní budou od 1. ledna 2018 posíleny rozpočty obcí o 8,5 miliardy korun. I tyto prostředky lze samozřejmě využít na budování, opravy a údržbu obecní infrastruktury,“ uvedl Filip Běhal z tiskového oddělení ministerstva financí. Navýšení podle starostů pokryje jen běžnou údržbu a nebude stačit na sanaci havarijních stavů.

Sdružení místních samospráv je nevládní organizace, která sdružuje obce a města v ČR. Zabývá se například přerozdělováním daňových výnosů mezi obce nebo připomínkuje legislativní návrhy. Sdružuje více než 1200 obcí a měst.

Vydáno pod