Konec nejnáročnějšího víkendu na evropských silnicích. V neděli už byla doprava plynulejší

Hlavní evropské tahy směrem k Jaderskému moři mají za sebou nejnáročnější víkend letošního roku. V sobotu doprava kolabovala, v neděli byla situace výrazně klidnější.

Po náročné sobotě na evropských silnicích se problémy částečně opakovaly i v neděli. Nejkomplikovanější byla doprava na slovinsko-chorvatských přechodech a u chorvatské mýtné brány Lučko.

Na českých dálnicích se až do večera tvořila kolona jen na D1, a to mezi městy Zruč nad Sázavou a Humpolec. Nedaleko se štosovala auta i v pátek a sobotu, na D1 navíc platilo i přes víkend hned několik omezení.

Situace na evropských silnicích byla dopoledne klidná (zdroj: ČT24)

Také v neděli byla v Rakousku nejproblematičtějším úsekem Vídeň, k večeru tam navíc došlo k nehodě a tvorbě kolon. Až do třetího září se u Vídně opravuje nejen vozovka, ale i dva tunely na hlavním průtahu městem. Do října bude taky uzavřený tunel Arlberg na cestě do Švýcarska.

Kolona se v neděli odpoledne vytvořila na dálnici A9 za Štýrským Hradcem ve směru na Graz a na dálnici A10 u města St. Michael im Lungau ve směru na Salcburk. Auta se tam štosovala i večer.

Krizové úseky na dálnicích
Zdroj: ČT24

Situace ve Slovinsku byla o víkendu nejkomplikovanější na hraničních přechodech. V porovnání se sobotou se ale v druhý víkendový den tvořily menší kolony.

Nejdelší fronta byla odpoledne na přechodu Dragonja, kde se čekalo až 90 minut, stejně dlouho se stálo přes den na přechodu Sečovlje - Plovanija. Večer se ale kolony postupně zmenšovaly a řidiči se na přechodech zdrželi nejdéle 30 minut. Problémy byly po celou neděli také na přechodu Gruškovje.

Na ostatních přechodech se řidiči zdrželi i v odpolední špičce jen okolo 20 minut, k večeru už méně.

V neděli večer byl plynulý provoz i na dalším problémovém místě, a to u tunelu Karavanke. Nejdéle se tak fronta držela na dálnici A1 v úseku mezi městy Postojna a Koper.

Přechody mezi Slovinskem a Chorvatskem
Zdroj: ČT24

Chorvatský auto-moto klub HAK varoval večer před nehodou a ztíženým provozem na dálnici A1 poblíž města Jastrebarsko směrem na Karlovac a také před kluzkými cestami v horách.

Kromě toho byla večer doprava plynulá na všech tazích kromě menší kolony u mýtné stanice Goričan. Vozů ale zůstávalo i na konci víkendu na chorvatských silnicích dost a hrozily tak další komplikace.

Nejproblematičtějším místem chorvatské sítě zůstala po celý víkend mýtná brána Lučko. V sobotu tam doprava kolabovala a menší kolony se tam tvořily i v neděli.

V Chorvatsku působí čeští policisté, kontaktovat je lze na lince 112. Policie doporučuje menší dopravní nehody řešit pomocí tzv. evropského formuláře.

Sobota: Doprava v Evropě kolabovala, večer se situace uklidnila

Několikakilometrové kolony a řidiči ztrácející trpělivost. Taková byla sobotní situace na evropských dálnicích směrem k Jadranu.

Nejproblematičtější bylo brzké odpoledne v Rakousku. Podle místního automotoklubu se naplnily ty nejhorší obavy. Největší zdržení nabírali řidiči na dálnici ze Salcburku ke slovinským hranicím. Zatímco normálně cesta trvá dvě hodiny, v sobotu se protáhla i na šest hodin. Problematická byla i cesta do Salcburku z Mnichova, kde začaly letní prázdniny.

Dopravní komplikace (zdroj: ČT24)

Zdržovaly hlavně důsledné kontroly na hranicích. Policie lidem ve třicetistupňovém horku rozdávala vodu. Dlouhé stání v kolonách může podle odborníků kromě fyzických problémů způsobit i ty psychické.

Člověk, který je skutečně vystresován, frustrován, vytočen, protože někde musí být, skutečně má nějaké povinnosti a když tam nesmyslně tráví hodiny, může reagovat agresivně. Vybržďovat a jinak škodit ostatním řidičům.
Martin Kořán
klinický psycholog, Nemocnice Na Homolce, Asociace dopravních psychologů ČR

Příští víkend dopravní experti počítají s komplikacemi i na českých silnicích. Mimo jiné kvůli Velké ceně Brna.

„Příští víkend bude situace komplikovanější spíše v České republice. V zahraničí očekávám trochu menší hustotu provozu než nyní. I tak to bude vážnější, ale tento víkend byl nejvážnější z celých prázdnin,“ uvedl mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.