Vláda schválila Navrátila do čela nového úřadu pro kybernetickou bezpečnost

Ředitelem nově vznikajícího Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) bude Dušan Navrátil. Jeho jmenování schválila vláda. Někdejší šéf Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) už zastával v rámci kybernetické oblasti post vládního zmocněnce a vznik nového úřadu připravoval. Úřad legislativně vznikne k 1. srpnu vyčleněním z NBÚ, bude se zabývat mimo jiné ochranou utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) potvrdil, že Navrátila do čela úřadu navrhne, když jeho jméno podpořil před 14 dny sněmovní výbor pro bezpečnost. Poslanci následně rovněž podpořili záměr, aby měl úřad vlastní rozpočtovou kapitolu. Letos by měly jeho výdaje činit zhruba 214 milionů korun. Návrh předpokládá, že získá 183 milionů korun z rozpočtu NBÚ a dalších 31 milionů z nespotřebovaných výdajů.

Navrátil opustil v únoru po deseti letech místo ředitele NBÚ a byl jmenován vládním zmocněncem pro kybernetickou bezpečnost. V čele NBÚ ho nahradil bývalý šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang. Také Navrátil před příchodem do NBÚ působil v BIS, kde byl náměstkem ředitele pro analytiku. V letech 1996 až 1998 byl poslancem za ODA.

Úřad bude sídlit v Brně

Z dosavadních agend NBÚ bude nový úřad řešit kybernetickou bezpečnost, část problematiky ochrany utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech, kryptografickou ochranu či neveřejné služby v rámci družicového systému Galileo.

Kybernetický úřad bude sídlit v Brně. Loni v listopadu vláda rozhodla, že úřad vytvoří v Černých Polích z části původních kasáren novou budovu centra kybernetické bezpečnosti s kapacitou až 400 pracovníků. Výstavba by se měla uskutečnit v letech 2018 až 2023.

Dušan Navrátil vystudoval stavební fakultu na Vysokém učení technickém v Brně. Nejprve pracoval jako výzkumný pracovník v Projektovém a vývojovém ústavu cihlářské výroby a keramické prefabrikace. Po revoluci podnikal a mezi lety 1996 a 1998 zasedal v Poslanecké sněmovně za ODA. Byl členem výboru pro obranu a bezpečnost a pracoval jako předseda komise pro kontrolu Vojenského obranného zpravodajství. Podílel se mimo jiné na vzniku zákona o ochraně utajovaných skutečností.

Od roku 1998 pracoval na Národním bezpečnostním úřadě (NBÚ) jako náměstek, v roce 2006 se stal ředitelem NBÚ. Zasadil se o rozvoj činnosti úřadu právě v oblasti kybernetické bezpečnosti. Vzhledem ke zbytnění této agendy v důsledku technologického pokroku vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodla, že vznikne nový Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), který se od NBÚ odštěpí. Navrátilovým úkolem bylo vznik nového úřadu, jenž má Českou republiku chránit před hackerskými útoky, připravit a následně se stát jeho prvním ředitelem.

Dušan Navrátil
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš