Za smrt po metadonu chce GIBS poslat do vězení dva pracovníky vězeňské služby

Příslušníkovi Vězeňské služby a jedné její zaměstnankyni hrozí, že skončí ve vězení. Generální inspekce bezpečnostních sborů navrhla jejich obžalobu, viní je z toho, že vězni v pražské pankrácké věznici omylem podali metadon. Muž potom zemřel.

Poté, co na Pankráci zemřel loni o Vánocích vězeň, vyšlo najevo, že si vězeňská služba spletla dva odsouzené, kteří pobývali na témže patře a měli totéž přízemí. Jen jeden z nich však měl dostat metadon jako odvykací náhražku. Druhý, který jej dostal, pak zemřel na předávkování.

Generální inspekce bezpečnostních sborů, která vánoční vězeňskou tragédii vyšetřovala, nyní navrhla obžalobu. Server iRozhlas.cz již dříve uvedl, že inspekce stíhala konkrétně strážného a zdravotní sestru, která vězni metadon podala.

Pokud půjde žalobce ve šlépějích inspektorů, bude se zaměstnankyně Vězeňské služby u soudu hájit proti obžalobě z usmrcení z nedbalosti. Vzhledem k údajnému porušení důležité povinnosti vyplývající z jejího povolání jí hrozí rok až šest let vězení. Příslušník bezpečnostního sboru čelí obvinění z porušení povinností dozorčí služby, zač by mohl skončit na druhé straně mříží až na dva roky.

Metadon je syntetický opiát, který se používá při léčbě těžkých závislostí, například na heroinu. Závažné zdravotní obtíže a v krajním případě úmrtí může způsobit při nesprávném dávkování.