Ústavní soudci smetli se stolu i stížnost na amnestii

Brno - Ústavní soud se nebude věcně zabývat kontroverzní novoroční amnestií. Návrh skupiny senátorů na zrušení části amnestijního rozhodnutí soudci odmítli s tím, že k přezkoumávání nemají kompetenci. Amnestie prezidenta Václava Klause tak definitivně zůstane v platnosti. Na textu odůvodnění ale soudce zpravodaj ještě pracuje. Podle generálního sekretáře Ivo Pospíšila by měl být zveřejněn do konce tohoto týdne: „Zřejmě někdy v pátek v odpoledních hodinách.“

Čtyři soudci s rozhodnutím Ústavního soudu zcela nebo částečně nesouhlasili. Celé ho odmítli jeho předseda Pavel Rychetský, Ivana Janů a Vojen Güttler. Soudce Miloslav Výborný uplatnil podle Pospíšila odlišné stanovisko pouze k odůvodnění. K prosazení usnesení připraveného soudcem zpravodajem Vladimírem Kůrkou v tomto konkrétním případě stačila nadpoloviční většina hlasů.

„Já z toho rozhodnutí radost nemám, ale je potřeba ho respektovat,“ reagoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Iniciátorka návrhu, senátorka Alena Dernerová (za Sveročechy.cz) verdikt respektuje, přesto ale napadenou část amnestie osobně stále pokládá za protizákonnou. Těm, kteří byli zastavením kauz poškozeni, doporučila odvolat se k Evropskému soudu pro lidská práva. Podle poslance a místopředsedy ústavně-právního výboru Stanislava Křečka (ČSSD) má prezident na vyhlášení amnestie ústavní pravomoc, i když ji může vykonávat chybně. „Její rozsah ale nemůže být přezkoumáván Ústavním soudem. Tady s názorem soudu souhlasím a očekával jsem ho,“ řekl ve Studiu ČT24. 

Petr Nečas (ODS), předseda vlády: „Názor na amnestii můžeme mít rozdílný, nicméně to, že bylo uplatněno právo prezidenta republiky ji poskytnout, nemůže nikdo zpochybnit, to právo je dáno z ústavy. Takže rozhodnutím Ústavního soudu nejsem překvapen. Byl bych překvapen jakýmkoli jiným.“

Miroslava Němcová (ODS), předsedkyně sněmovny: „Já si to pro sebe překládám tak, že Ústavní soud stvrdil, že rozhodnutí o amnestii je svrchovanou kompetencí, svrchovaným právem prezidenta republiky.“

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD: „Bohužel tím mizí poslední možnost, jak nějakým způsobem korigovat či z pohledu Ústavního soudu komentovat postup, který zvolil prezident a premiér při vyhlášení oné nešťastné amnestie.“

Ústavní soudci v minulých týdnech opakovaně diskutovali o tom, zda prezidentskou amnestii vůbec mohou přezkoumávat. Zákon jim totiž tuto pravomoc nepřiznává. Rychetský v médiích už dříve připustil, že názory jednotlivých soudců se rozcházejí. Neshodovali se ani další odborníci na ústavní právo.

Ústavní soud se ale bude amnestií nepřímo ještě zabývat. Skupina senátorů podala na prezidenta Václava Klause žalobu za velezradu. Jedním z bodů žaloby je právě kontroverzní amnestie.

Třiceti senátorům vadil článek dvě, kterým se zastavují trestní stíhání trvající víc než osm let s trestní sazbou do deseti let. Právě tato pasáž vzbudila kritiku některých politiků i veřejnosti. Senátoři tvrdili, že článkem dvě byla porušena základní práva a svobody velkého množství lidí, zejména právo na spravedlivý proces a právo na ochranu majetku.

„Dovoláváme se té nejvyšší právní autority k tomu, abychom vrátili občanům této země alespoň základní víru v právní řád. Nikdo jiný než Ústavní soud ji podle našeho názoru dát nemůže. My jako senátoři nemůžeme čekat a krčit rameny nad tou do nebe volající nespravedlností, která tady vznikla,“ uvedla už dříve senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD). Nyní podle ní lidem, které amnestie poškodila, nezbývá nic jiného než se obrátit na vládu. Amnestii totiž spolupodepsal premiér Petr Nečas (ODS).