Klausův institut dostal dva miliony od podnikatele, kterému dal exprezident milost

Jihlavská společnost ICOM Transport Zdeňka Kratochvíla poslala Institutu Václava Klause v roce 2014 milion korun, o rok později přispěla znovu stejnou částkou. Firma bývala také sponzorem ODS. Kratochvíl přitom dostal v roce 2008 právě od Klause milost, přestože byl obžalován v závažné hospodářské kauze se škodou několika miliard. Z výročních zpráv institutu to zjistil server HlídacíPes.org.

Když se prokázalo, že se Klaus ještě před udělením milosti s Kratochvílem setkal, ODS peníze podnikateli vrátila. Tehdejší prezident tvrdil, že na setkání s obžalovaným podnikatelem zapomněl a že nehrálo v rozhodnutí o milosti žádnou roli. 

„Václav Klaus udělal pro Českou republiku strašně moc a nejenom udělal, ale stále dělá! Jeho Institut je tady potřeba, podává pragmatické zprávy o dění ve světě a většinou se ukáže, že má pravdu,“ citoval server Kratochvílovo vysvětlení, proč jeho firma posílá Klausovi pravidelně peníze. Po dotazu, zda nejde o svého druhu splátku dluhu za udělenou milost, Kratochvíl hovor ukončil.

Zdeněk Kratochvíl
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Zdeněk Kratochvíl vybudoval svou dopravní firmu na základech zprivatizovaného ČSAD Jihlava. V 90. letech čelil dvěma závažným obviněním, půl roku strávil ve vazbě. Skupina osob tehdy prodávala bezcenné akcie firem z Bahamských ostrovů a údajně způsobila škodu za miliardy korun. 

Během vyšetřování přivítal Kratochvíl ve své firmě v roce 2004 prezidenta Klause, o dva roky později zaslal ODS sponzorský dar, který pak strana musela vrátit. Klaus udělil Kratochvílovi milost oficiálně kvůli zdravotnímu stavu, podnikatel prý trpěl závažnou duševní poruchou. Přesto dál vedl a dodnes vede velkou dopravní firmu s téměř dvěma tisíci zaměstnanci.

Klausovi přispívá PPF i Madeta

Web se zajímal i o další sponzory institutu, jehož prostřednictvím prezentuje bývalý prezident od roku 2012 své názory na veřejnost. Největší podíl tvoří částky od PPF banky miliardáře Petr Kellnera. Ta první rok věnovala 20,5 milionu korun a od té doby přispívá každý rok částkou devět milionů, uvádí server.

Milion korun ročně posílá Institutu Václava Klause také mlékárenská společnost Madeta. Tu Klaus v roce 2013 navštívil, aby firmu podpořil v boji za zachování názvu „pomazánkové máslo“ navzdory pravidlům v EU. Ještě týž rok Madeta poslala institutu půl milionu korun.