Ševcov dostane 360 tisíc za nezákonnou vazbu. Vinili jej, že útočil na Stropnického dům

Student Igor Ševcov dostal od státu odškodné 360 tisíc korun za tříměsíční vazbu, v níž byl kvůli podezření z útoku na dům ministra Stropnického. Informace ČT potvrdil jeho advokát Pavel Kožoušek, částku nechtěl upřesnit. Sdělil ale, že Ševcov původně požadoval 1,5 milionu korun a ministerstvo spravedlnosti mu vyplatilo přibližně čtvrtinu. Ševcov se chce se státem dál soudit.

Ministerstvo spravedlnosti mu přiznalo 92 tisíc korun za vazbu, 103 tisíc za náklady na obhajobu a zbytek částky za to, že byl trestně stíhán. Nevyplacenou část vzneseného nároku může Ševcov po resortu vymáhat soudně.

Ševcov s postupem nesouhlasí, se státem se chce dál soudit. „Pan Igor Ševcov s tím spokojen není, zvažujeme kroky k podání žaloby na stát a budeme se domáhat dalšího odškodnění. Nedávno byl také osvobozen v případě sprejerství, tam bude následovat další žádost na ministerstvo spravedlnosti, aby stát odškodnil stíhání i za tento skutek,“ uvedl Pavel Kožoušek.

Dodal, že Ševcov s žalobou pravděpodobně počká na rozhodnutí o dalším odškodnění. Obě věci by pak mohl spojit v jednom řízení.

Igor Ševcov dlouhodobě pobývá v Česku, studuje etnologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Stíhán byl kvůli dvěma činům. Obžalobu na něj státní zástupci podali pro podezření z házení zápalných lahví na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO). Po svém zatčení strávil tři měsíce ve vazbě. S incidentem u vily jej pojila pachová stopa nalezená na jedné z lahví, další důkazy nebyly. Proto ho v dubnu pražský městský soud v tomto bodě obžaloby zprostil viny. 

Ve druhém případu ho obžaloba vinila z účasti na sprejování hesel na zeď ruzyňské věznice při demonstraci. Městský soud Ševcova za podíl na sprejování potrestal vyhoštěním, Vrchní soud v Praze verdikt změnil na zákaz účasti na demonstracích. Nejvyšší soud ale nakonec vyhověl jeho dovolání a rozhodl, že se Ševcov dopustil pouze přestupku. Tím se bude nyní zabývat úřad Prahy 6.