Soud zrušil vyhoštění ruského studenta Ševcova. Zakázal mu demonstrace

Vrchní soud v Praze zrušil trest vyhoštění pro ruského studenta Igora Ševcova. Mladíkovi, který údajně hlídal při sprejování anarchistických nápisů na zeď ruzyňské věznice, místo toho zakázal na tři roky účast na anarchistických demonstracích. Ševcov původně čelil také obžalobě z toho, že zaútočil zápalnými lahvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), podle soudu se ale neprokázalo, že by útočil právě ruský student.

Podle obžaloby Ševcov hlídal u ruzyňské věznice, když tam jiný muž sprejoval po zdi anarchistické nápisy. Mladík ale u soudu tvrdil, že sprejujícího muže pouze natáčel a nijak činu nepomáhal: „Nemyslím si, že je to trestný čin, natáčet si můžu cokoliv,“ řekl letos v dubnu. 

Podle původního verdiktu pražského městského soudu byla pomoc při sprejování prokázána dostatečně, Ševcov ji totiž nepopřel. „Každý skutek, který je v trestním zákoníku, je trestným činem,“ uvedla soudkyně. Podle verdiktu se tak dopustil napomáhání při poškozování cizí věci, za což ho soud vyhostil na dva roky z Česka. 

Odvolací senát se sice ztotožnil s názorem pražského městského soudu, že se Ševcov dopustil pomoci k poškození cizí věci. Dvouletý trest vyhoštění ale označil za příliš přísný. „Zatím zde má povolený pobyt, řádně studuje vysokou školu a je hodnocen jako velice dobrý student. To je samozřejmě podstatná okolnost. Pokud by mu byl uložen trest vyhoštění, představovalo by to velmi významný zásah do jeho života a studia,“ uvedl předseda senátu Petr Píša. 

Jedenadvacetiletý Ševcov ve svém odvolání poukazoval právě na to, že by kvůli vyhoštění pravděpodobně nemohl dostudovat. Upozornil také na to, že má v Česku sociální vazby, které by vyhoštěním ztratil.

Při odchodu ze soudní síně verdikt komentoval: „Česká země mi zakázala účastnit se demonstrací a běžeckých maratonů, pravděpodobně. Podle mě je to docela vtipný.“ Druh trestu se totiž obecně nazývá „zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce“. Ševcov prý po poradě s advokátem zváží podání dovolání, středeční verdikt už je ale pravomocný.

Mladík, který studuje etnologii na Karlově univerzitě, strávil po svém zatčení tři měsíce ve vazbě. Našel ale zastání u řady známých osob či organizací: zastal se ho mimo jiné rektor Karlovy univerzity, europoslanec Jaromír Štětina, filozof Jan Sokol a některé lidskoprávní organizace, jež upozornily na možnou perzekuci Ševcova ze strany Ruska.

Za útok na dům mu hrozilo až osm let vězení

Mladík stál původně před soudem kvůli mnohem vážnějšímu obvinění: podle policie totiž vhodil pivní lahve naplněné hořlavou směsí (benzin, voda, olej) do zahrady rodinného domu patřícího Stropnického manželce Veronice Žilkové, jedna z nich dopadla na střechu. Chtěl prý způsobit požár, který by se rozšířil a vystavil obyvatele nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví. Lahve však nevybuchly s plnou intenzitou a plameny se tak po několika minutách podařilo uhasit.

Jenže podle státní zástupkyně i soudu chyběly důkazy, že by útočil právě Ševcov: „Nebylo prokázáno, že obžalovaný skutek spáchal, nebylo však ani prokázáno, že ho nespáchal,“ uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu.

Zproštění obžaloby navrhovala už státní zástupkyně: policie totiž zajistila pouze jediný důkaz – pachovou stopu odpovídající studentovi na jedné z lahví. To je ale důkaz nepřímý, na jehož základě nebylo možné Ševcova usvědčit. Student u soudu existenci pachové stopy vysvětloval tak, že prý často vybírá jídlo z popelnic a rukama mu tak prý projde mnoho lahví.