Student Ševcov uspěl s dovoláním, jeho případ se vrací na začátek

Ruský student Igor Ševcov uspěl s dovoláním. České televizi to potvrdil jeho advokát Pavel Kožoušek. Soud Ševcovovi zakázal na tři roky účast na anarchistických akcích. Nejvyšší soud se ale s tímto závěrem neztotožnil a případ vrátil k novému projednání, dodal advokát. Ševcov teď zvažuje podání žaloby na stát kvůli odškodnému za tříměsíční vazbu. Soudy zatím nechtějí věc komentovat, neobdržely totiž všechny doručenky od zúčastněných stran.

Student podle obžaloby držel hlídku při sprejování hesel na zeď ruzyňské věznice. Vinu popřel, akci prý jen natáčel. Původně byl obžalovaný i z házení zápalných lahví na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), což se neprokázalo. Mladík nicméně po svém zatčení strávil tři měsíce ve vazbě. Kvůli tomu už dříve podal žádost o jeden a půl milionu korun jako odškodné za vazbu.

Městský soud Ševcova za podíl na sprejování potrestal vyhoštěním. Vrchní soud v Praze verdikt změnil na zákaz účasti na demonstracích. Odvolací senát se ztotožnil s názorem pražského městského soudu, že se Ševcov dopustil pomoci k poškození cizí věci. Dvouletý trest vyhoštění ale soudci označili za příliš přísný. Ševcov v Česku dlouhodobě pobývá, studuje vysokou školu.

Tříletý zákaz účasti se vztahoval na „manifestace, demonstrace, pochody a veřejná shromáždění“. Druh trestu se obecně nazývá „zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce“, uložit ho lze až na deset let. Obhajoba od počátku poukazovala na neurčitost uloženého trestu.

Nejvyšší soud změnil trestný čin na přestupek

Nyní přináší změnu dovolání k nejvyšší instanci. „Nejvyšší soud posoudil jednání Igora Ševcova jenom na bázi přestupku,“ sdělil ČT advokát Kožoušek a dodal: „Budu dnes s panem Ševcovem uvažovat nad podáním žaloby na stát na poskytnutí odškodného za trestní stíhání za majetkovou i nemajetkovou újmu. Protože na naši žádost ministerstvo spravedlnosti dosud nereagovalo a už uplynula zákonná lhůta, kdy měli s panem Ševcovem vstoupit do jednání.“

Ševcov totiž už dříve podal žádost o téměř jeden a půl milionu korun jako odškodné za nezákonnou vazbu.