Zemřel Jaroslav Kořán, překladatel, scenárista a první polistopadový primátor Prahy

Ve věku 77 let zemřel v pátek ráno Jaroslav Kořán. Za svého života byl překladatelem, scenáristou, fotografem a vydavatelem, často byl proto přezdíván mužem mnoha profesí. Stál u vzniku Charty 77 i zrodu Občanského fóra. V únoru 1990 byl také zvolen prvním polistopadovým primátorem Prahy.

Jaroslav Kořán se narodil 17. ledna 1940 v Praze. Část života po válce strávil na venkově mezi Kardašovou Řečicí a Veselím nad Lužnicí. Cestu za vyšším vzděláním mu v 50. letech, podobně jako řadě vrstevníků, uzavřel rodinný původ. Místo vytouženého studia na uměleckoprůmyslové škole se vyučil nástrojařem.

V době politického uvolnění byl ale v roce 1964 přijat na FAMU, kde vystudoval scenáristiku a dramaturgii. Po škole Kořán dostal místo dramaturga na Barrandově, zároveň mu začaly vycházet první překlady děl stěžejních amerických autorů.

Ještě koncem 60. let to byly převody povídek Raymonda Chandelra, Henryho Millera nebo Roalda Dahla, později přibyla například Vonnegutova Jatka č. 5 či román Vyhoďme ho z kola ven Kena Keseyho, předloha Formanova filmu Přelet nad kukaččím hnízdem. Kromě toho psal rozhlasové hry, scénáře dokumentárních filmů a věnoval se televizní publicistice.

V roce 1973 byl ale spolu s Ivanem Magorem Jirousem a dalšími lidmi zatčen za to, že v hospodě zpívali píseň Bijte Rusy, vrahy. Ve vězení strávil rok. Poté pracoval jako technik vyhnívacích nádrží pražských kanalizací. Zároveň ale stále překládal, přestože mnohé tituly nesměly vyjít pod jeho jménem.

V 70. letech se Kořán zapojil do příprav Charty 77, přestože ji nakonec sám nepodepsal. V roce 1976 se 10. prosince konala v jeho bytě první přípravná schůzka k jejímu vzniku. Kromě Kořána se jí účastnili Václav Havel, Pavel Kohout, Václav Vendelín Komeda, Jiří Němec a Zdeněk Mlynář. Do Vánoc toho roku se konaly ještě další dvě přípravné schůzky. Na nich se jejich účastníci dohodli, že by bylo dobré založit trvalou občanskou iniciativu.

V listopadu 1989 stál Kořán i u zrodu Občanského fóra. V únoru 1990 byl zvolen prvním nekomunistickým primátorem Prahy od roku 1948. Ve funkci vydržel do září 1991, kdy byl z iniciativy zastupitelů ODS odvolán.

Poté se vrátil k fotografování a překládání. Téměř čtyři roky vedl českou mutaci časopisu Playboy, stal se také ředitelem agentury a nakladatelství specializované na výtvarné umění Gallery.

Klub zastupitelů TOP 09 v pražském zastupitelstvu vyjádřil hluboký zármutek nad jeho úmrtím. Kořán se podle opozičních zastupitelů zasadil mimo jiné o to, aby se Praha stala metropolí evropského významu. „Byl to člověk pevných morálních zásad, který si nezadal s komunistickým režimem. Měl v sobě odhodlání čelit autoritativní moci, a to je dnes vzácné,“ uvedl předseda klubu Václav Novotný.