Neslyšící mohou přivolat záchrannou službu aplikací. Řada z nich o tom ale neví

Jak zavolat první pomoc učí neslyšící i kurzy (zdroj: ČT24)

Počet zcela neslyšících v České republice je odhadován na 15 tisíc. Přestože se s handicapem naučili žít a znakový jazyk používá přes sedm tisíc z nich, často pro ně představuje složitý problém jak sobě a svým blízkým v případě potřeby zavolat pomoc. Usnadnit jim to se snaží aplikace i kurzy.

Řada neslyšících se obává, že v případě nutnosti nebudou schopni přivolat pomoc sobě nebo třeba svým dětem. Takovou situaci zažila například Monika Ťuláková, když její dcera dostala epileptický záchvat. Před zavoláním záchranné služby se musela obrátit na svou sestru.

„Prozváněla jsem ji několikrát a sestra si pak ode mě přečetla zprávu a zavolala záchranku. Takže já jsem neměla, jak jinak to udělat, než volat přes sestru,“ uvedla.

Pomoc ale mohou neslyšící zavolat i bez pomoci druhých. Podle Marka Hylebranta, vedoucího Krajského školicího a výcvikového střediska ZZS Středočeského kraje, o této možnosti jen nejsou informováni. To se snaží změnit kurzy, které se už podruhé konaly v Klubu neslyšících maminek.

Nejlepší možností je podle samotných záchranářů registrace na webu jejich krajské záchranné služby. Neslyšícím v nouzi poté stačí poslat SMS zprávu. Druhou variantou je využití aplikace Záchranka. Její autoři právě dokončují novou verzi, která obsahuje dotazník pro rychlejší komunikaci s dispečinkem.

„Samozřejmě mám velké obavy o děti. Musím doufat, že tak, jak se tady dozvídám, že ten systém bude fungovat a že budu mít jistotu, že mi něco takového pomůže,“ uvedla účastnice kurzu Eva Kastnerová.

Vydáno pod