Pelta skončil ve vězeňské nemocnici. Policie jej viní z půlmiliardové škody

Redaktorka ČRo: Všechno se to dělo za zavřenými dveřmi. Domlouval se na tom Pelta přímo s Kratochvílovou (zdroj: ČT24)

Předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta je v brněnské vazební věznici s nemocnicí. Potvrdil to jeho advokát. Pelta původně pobýval v pražské Ruzyni, byl však převezen kvůli zdravotním potížím. Podle zjištění serveru iRozhlasu podezírá policie Peltu, že spolu s bývalou náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou způsobili nezákonným rozdělováním dotací téměř půlmiliardovou škodu. Vyplývá to z policejních dokumentů.

Podle iRozhlasu zjistili policisté, že Miroslav Pelta „požadoval neoprávněně jako zástupce žadatele o dotace na úkor dalších žadatelů o dotace přednostně neveřejné informace k předmětu soutěže k dotačním programům, k jednotlivým žádostem o dotace a k průběhu procesu hodnocení žádostí a dále ovlivňoval rozhodování Kratochvílové“.

Domlouvali se údajně i na tom, jak rozdělit investiční dotace pro letošní rok v celkové výši 454 milionů korun, k čemuž mělo dojít ještě předtím, než vůbec zasedla expertní komise ministerstva školství, která o nich rozhoduje. Nejméně 21 z celkem padesáti schválených projektů měl Pelta s Kratochvílovou předjednávat, ale podle detektivů nebyl vybrán podle zákonných kritérií ani jeden projekt.

Skupinu detektivové sledovali od loňského listopadu. Pořídili desítky hodin odposlechů.
Markéta Chaloupská
redaktorka ČRo

„Všechno se to dělo za zavřenými dveřmi. Domlouval se na tom Pelta přímo s Kratochvílovou, a to v soukromém bytě. Nebýt štěnic, nikdy by se na to asi nepřišlo. Navíc Pelta Kratochvílové přímo říká, ať nedává dotace do jabloneckého klubu, který částečně Pelta vlastní, že by to bylo příliš nápadné a že takto to bude vypadat víc transparentně,“ přiblížila redaktorka Českého rozhlasu Markéta Chaloupská.

Peltovi není dobře, převezli ho do Brna

Miroslav Pelta byl od pátku ve vazbě v pražské Ruzyni, nyní však už je v Brně. Byl převezen do vazební věznice s nemocnicí a hospitalizován, protože měl zdravotní potíže.

Jeho advokát  Bronislav Šerák zdůraznil, že se tak stalo během čtvrtka „na doporučení lékaře“. „Podrobnosti jeho zdravotního stavu nemám,“ dodal. 

Náměstkyně zproštěna výkonu služby, stejně jako Pelta skončila ve vazbě

Jak Peltu, tak Kratochvílovou poslal Obvodní soud pro Prahu 1 do vazby. Podle státního zástupce Ondřeje Trčka panují obavy, že budou obvinění ovlivňovat svědky a opakovat trestnou činnost.

Kvůli vyšetřování byla Kratochvílová zproštěna výkonu své služby na ministerstvu školství, uvedla vedoucí tiskového oddělení Klára Bílá.

V srpnu 2016 byla jmenována náměstkyní pro řízení sekce sportu a mládeže ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Ve funkci nahradila Pavla Šulce. Sportu se profesně do té doby nevěnovala, na ministerstvu pracovala od června 2015 jako ředitelka kanceláře ministryně.

Ještě před jmenováním musela Kratochvílová vysvětlovat situaci, kdy v ministerském autě s majáčky pronásledovala sanitku, která převážela ministryni školství Kateřinu Valachovou do nemocnice. Valachová později přiznala, že její podřízená chybovala.

Kratochvílová 12 let působila jako tajemnice Národní účetní rady a 13 let jako tajemnice prezidia Komory daňových poradců ČR. Vystudovala andragogiku a strategický management a marketing.

Zproštění výkonu služby podle zákona neznamená skončení služebního poměru nebo propuštění, upozornila Bílá. K tomu ze zákona může dojít na základě pravomocného odsouzení pro úmyslný trestný čin nebo pro trestný čin proti pořádku ve věcech veřejných z nedbalosti anebo pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody.

Aféru odstartoval zásah policie ve středu 3. května na ministerstvu školství v pražské Karmelitské ulici a také v sídle FAČR na Strahově, na pražském magistrátu a také na stadionu jabloneckého klubu, který Pelta spoluvlastní. Policie rovněž zapečetila tři kanceláře v sídle České unie sportu.

Dlouholetý šéf a majitel fotbalového klubu z Jablonce má za sebou bohatou funkcionářskou kariéru. Postupně působil jako předseda FK Jablonec, generální ředitel Sparty Praha, obchodní ředitel marketingové společnosti fotbalového svazu STES a znovu jako předseda jabloneckého klubu. Dlouholetý člen výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) se v roce 2011 stal předsedou Fotbalové asociace České republiky (FAČR). Krom toho se o rok později stal místopředsedou České unie sportu a vloni Českého olympijského výboru.

Je považován za kontroverzní postavu české kopané, neboť jeho jméno se objevilo v rozsáhlé korupční aféře v lize z roku 2004, kdy se však žádná podezření vůči němu nepotvrdila. Po zvolení předsedou FAČR v listopadu 2011 na sebe Pelta znovu upozornil „řešením“ korupční aféry, na niž jej přivedl šéf klubu Sparta Praha Daniel Křetínský. Vyzněla doztracena. Široká veřejnost mu proto vyčítala malou důvěryhodnost, výzvu deníku Sport proti jeho znovuzvolení v roce 2013 podepsalo přes 16 tisíc lidí. Ve volbách i přesto uspěl, neměl ani žádného protikandidáta. Vloni kvůli střetu zájmů skončil na nátlak veřejnosti jako šéf Jablonce.

Kromě fotbalového prostředí se Pelta, důvěrně přezdívaný „Velkej čáp“, pohybuje i v politice a byznysu. Řadu let je členem městského zastupitelstva v Jablonci za ODS. Obchoduje s nemovitostmi a má podíl v řadě firem.

Miroslav Pelta
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Kvůli kauze sportovních dotací v úterý oznámila rozhodnutí rezignovat k poslednímu květnu ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Pozastavila také poskytování dotací pro sportovní organizace a svazy a jejich rozdělení chce nechat prověřit. Investiční program, kterého se týká aktuální kriminální kauza, zruší. Podle FAČR je pozastavení dotací pro fotbal nepřijatelné a likvidační.