Po Ukrajincích by Česko mohlo pomoci i krajanům ze Srbska

Jak se srbští krajané zabydlují v Česku (zdroj: ČT24)

Mezi krajany v Srbsku roste zájem o trvalý pobyt v Česku. Aktuálně se to týká zhruba tří stovek převážně mladých lidí. K pomoci nyní vyzývají i senátoři, podle kterých by bylo přesídlení oboustranně výhodné. Díky blízkému jazyku i kultuře je jejich začlenění snazší.

Češi se začali v balkánské zemi usazovat už v průběhu 19. století. Nyní se k naší národnosti a kultuře hlásí zhruba 2500 tamních lidí. Přistěhovalci se usídlili kromě Bělehradu hlavně v oblasti jižního Banátu.

Jedním z těch, kteří pomáhají lidem získat v ČR alespoň pracovní povolení, je Vlastenka Krišanová. Předsedkyně sdružení Češi Jižního Banátu dorazila do Česka už loni. „Bylo by mnohem snadnější, aby se sem ti lidi dostali co nejdříve, protože čekání je pro ně opravdu velice nepříjemné,“ zmiňuje Krišanová.

Pozitivní zkušenosti se srbskými krajany má například firma GZ Media z Loděnic. V tamní lisovně gramofonových desek nyní pracuje šestnáct krajanů ze Srbska. Další dvacítka už má namířeno do jiných částí výroby.

obrázek
Zdroj: ČT24

Řada lidí tak v Česku našla to, co v domovině postrádala – tedy práci. Díky jazykové blízkosti navíc nebyla změna prostředí tak těžká. „Nejsme schopni v regionu nabrat dostatek kvalitní pracovní síly… Myslím, že k nám přišli na rozdíl od jiných případů velmi motivovaní slušní lidé,“ dodává ředitel firmy Michal Štěrma.

Vláda už v minulosti pomohla cizincům s českým původem zejména z Ukrajiny - povolení k trvalému pobytu dostalo 600 lidí. Ministerstvo vnitra teď posoudí i případnou pomoc krajanům v Srbsku.