Poslanci chtějí rozšířit bezplatnou právní pomoc. Neshodnou se ale, kdo na ni bude mít nárok

Události: Poslanecká diskuze o bezplatné právní pomoci (zdroj: ČT24)

Sněmovna projednala ve druhém čtení jednu z priorit resortu spravedlnosti, bezplatnou právní pomoc. Stát ji chce poskytnout těm, kdo mají příjem nižší, než je trojnásobek životního minima. Zákonodárci se však nedohodli, v jakých případech na ni budou mít nárok. O jednotlivých variantách bude sněmovna jednat za měsíc ve třetím čtení.

Paní Ivana dochází do poradny půl roku, kvůli sporům s bývalým partnerem. Za právníky už zaplatila sedmdesát tisíc korun a jako samoživitelka další peníze neměla. „Je to taková záchranná kotva, které se někdo může chytnout,“ popsala možnost bezplatného poradenství.

Nejčastějšími tématy jsou dluhy, sociální dávky a otázky týkající se rodinného práva.
František Valeš
právník

V současnosti právní rady zdarma zprostředkovává vedle neziskových organizací Česká advokátní komora. To podle některých nestačí. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) proto připravil novelu, která lidem s nižšími příjmy zajistí potřebné rady, případně i zastupování ve správních řízeních či řízeních u Ústavního soudu. „Je to vlastně doplnění dnešního systému do těch oblastí, kde neexistuje bezplatná právní pomoc,“ vysvětlil Pelikán.

Bezplatná právní pomoc
Zdroj: ČT24

Zvýhodněné konzultace by měly celkem trvat maximálně dvě hodiny ročně. Lidé, kteří jich využijí, by uhradili jen stokorunový regulační poplatek. Práci advokátům by proplatil stát.

Opozice návrh kritizuje

Pelikánův návrh má ale i oponenty. „Bezplatná právní pomoc je narychlo představený návrh, a tudíž je nutné jej prodiskutovat,“ soudí člen sněmovního ústavně-právního výboru Martin Plíšek (TOP 09).

Bezplatná právní pomoc
Zdroj: ČT24

KSČM by chtěla být velkorysejší než vládní koalice, žádá bezplatnou pomoc i pro zastupování před krajskými soudy, nejvyšším i nejvyšším správním soudem. „Bude to větší penzum věcí a je to hlavně převážná část těch věcí, kde právě občané vedou soudní spory,“ vyjádřil se komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

  • Jakou verzi zákonodárci schválí, se rozhodne na květnové schůzi Poslanecké sněmovny.

Uložit