Českou televizi dál povede Petr Dvořák. Od rady dostal všech 15 hlasů

Novým generálním ředitelem České televize bude její dosavadní šéf Petr Dvořák. Hlas mu dali všichni členové Rady ČT. O post usilovalo 12 zájemců, rada na začátku dubna vybrala pět finalistů. V prvním kole nikdo zvolen nebyl, do druhého postoupil spolu s Dvořákem i bývalý ředitel TV Prima Martin Konrád. Ke zvolení bylo potřeba minimálně deset hlasů z 15 členů rady.

O místo generálního ředitele České televize se vedle Dvořáka a Konráda ucházel i bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák, bývalý redaktor ČT a generální komisař českého Expa 2015 Jiří František Potužník a ekonom Petr Vinklář.

„Koncepce rozvoje České televize, kterou jsem Radě ČT nabídl, je postavena na dvou základních principech. Tím prvním je kontinuita. A to kontinuita v podobě hodnot, které Česká televize prosazuje, kontinuita finanční a provozní stability a otevřenosti vůči vnějšímu světu i kontinuita manažerského vedení,“ popisuje Dvořák.

„Tím druhým významným principem je inovace. Princip nezbytný proto, aby Česká televize byla moderním médiem relevantním pro současnou společnost. A tedy inovace nejen na poli technologií, ale i inovace ve smyslu změny myšlení, postupů výroby nebo kreativity a tvůrčí invence,“ dodává s tím, že nyní svůj projekt předloží k interní diskusi v České televizi i k diskusi veřejné. 

Dvořák: Neplánuji žádné zásadní a radikální změny (zdroj: ČT24)

„Ve všech stěžejních oblastech činnosti a hospodaření České televize mám jasnou představu o tom, kam by měla směřovat a jak by se měla vyvíjet, aby neztrácela svoji nezávislost a společenskou relevanci. Vážím si toho, že Rada ČT tuto koncepci vnímá jako správnou a životaschopnou,“ doplnil Dvořák. Koncepce rozvoje České televize, kterou předložil radě, je zveřejněna na www.ct2023.cz

Současný mandát Dvořákovi vyprší 30. září. Od 1. října bude ve funkci dalších šest let. Ve svém kandidátském projevu uvedl, že hodlá navázat na své dosavadní působení. Chce zachovat bezplatný příjem kanálů ČT po přechodu pozemního vysílání na standard DVB-T2 a zaměřit se na nová média – konkrétně na mladé lidi, kteří před sledováním obrazovky dávají přednost mobilním telefonům a počítačům. 

V původní tvorbě vidí největší prostor v dramatické oblasti. Chce klást důraz na historická témata, úspěšné komediální série a zmínil výrobu výpravného seriálu pro děti. Chce jít také cestou mezinárodních koprodukcí. 

Ombudsman ČT a divácká rada

Ve zpravodajství se chce staronový ředitel zaměřit na poskytování ověřených důvěryhodných informací. Plánuje otevřít nové zahraniční zpravodajské posty i dostavbu budovy zpravodajství. ČT by se také měla stát dostupnou vzdělávací platformou pro všechny věkové skupiny, chystá založení divácké rady nebo ombudsmana ČT.

V rámci přechodu na standard DVB-T2 by podle Dvořáka měla ČT získat dva multiplexy místo stávajícího jednoho. Umožnilo by jí to například paralelní vysílání sedmi zpravodajských relací z jednotlivých studií. Nově by měla vzniknout studia v Ústí nad Labem a Plzni.

Absolvoval technickou kybernetiku na Elektrotechnické fakultě ČVUT, v roce 1999 získal titul MBA na Chicagské univerzitě (USA). Od roku 1993 spolupracoval se skupinou PPF. V roce 2002 se stal za PPF jednatelem televize Nova. O rok později nahradil Vladimíra Železného na místě generálního ředitele. Novu vedl do roku 2010, ředitelem České televize je od podzimu 2011.

Petr Dvořák
Zdroj: ČT24

Šéf Rady ČT: Dvořák byl vítěz na první pohled

Samotného předsedu Rady České televize Jana Bednáře jednohlasné prodloužení Dvořákova mandátu příliš neudivuje. „Je to výjimečné, je to unikátní, ale nejsem až tak překvapen, protože jsem znal názory jiných členů rady,“ prohlásil v Událostech, komentářích. „Z konceptů uchazečů mi Petr Dvořák na první pohled vycházel jako vítěz. Žádný jiný nedosahoval takové úrovně.“

Zároveň zdůraznil, že šlo o tajnou volbu, a jediným vysvětlením pro nejsilnější možný mandát jsou podle Bednáře Dvořákovy kvality. „Jinému vysvětlení – že by to bylo nějaké spiknutí a že by byli všichni spolčeni – nevěřím,“ podotkl.

Stoprocentní podpora stávající rady podle jejího předsedy navíc může zkomplikovat hypotetický zájem budoucí politické reprezentace na přeobsazení ředitelského postu. Sněmovní většina by totiž musela přeobsadit hned deset členů rady, což je minimální počet hlasů, který musí nový šéf Kavčích hor získat. „Nevím, jak by stávající členy přesvědčili, aby se svého názoru vzdali,“ řekl.

Šéf Rady ČT: Stoprocentní podpora je unikátní (zdroj: ČT24)