Komunisté si dali na plakát k prvnímu máji Lucii i Chinaski. Kapely se brání

168 hodin: Lucie a Chinaski versus brněnská KSČM (zdroj: ČT24)

Obvykle si komunisté na prvního máje notují budovatelské písně a Internacionálu. V Brně však letos chtěli své tradiční setkání oživit hity skupin jako Lucie, Chinaski nebo Kryštof, které by na pódiu zahrála „revival“ kapela Bez kofeinu. Její název sice dominoval plakátu, který na oslavu zval, ovšem neméně výrazně z něj zářila jména slavných muzikantů – bez jejich vědomí. Někteří z nich již podnikli právní kroky. Brněnská KSČM se omluvila, z partaje však také zaznívá, že se jedná o „takzvané umělce“ a „malost“. Reportáž pro pořad 168 hodin natočila Kristina Ciroková.

Brněnský prvomájový mítink měla kromě vystoupení poslance Miroslava Grebeníčka zpestřit hudební skupina Bez kofeinu hrající písně svých populárnějších kolegů. Na plakátu KSČM se tak ocitla jména Škwor, Kryštof, Chinaski, Divokej Bill, Tomáš Klus, Aneta Langerová a Lucie. Žádný z muzikantů o tom nebyl informován.

„Když jsem to viděl poprvé, tak jsem si myslel, že je to bezva fór,“ okomentoval situaci manažer skupiny Škwor Pepe Sršeň. „Když jsem se dověděl, že je to myšleno vážně, tak jsem poměrně zblednul,“ vylíčil svou reakci. „Trošku jsem chytil amok,“ dodal.

Podobná reakce zavládla v kapele Lucie. „Nikdo ani nepochopil, že je to proti naší vůli,“ vysvětlil klávesista kapely Lucie Michal Dvořák. „Co si to ty skupiny dovolily, ty se už úplně zbláznily,“ popsal reakce na výskyt jména na plakátech.

„Je dost smutné, že se toto může stát. Mě to ale nepřekvapuje, jsou to komunisti, ne?“ podotknul hudebník Tomáš Klus. „Je zvláštní, kam až člověka může touha po hlase dohnat. Na takovéto dno,“ zauvažoval. „Přijde nám to úsměvné a dle našeho názoru jde o projev bezmoci KSČM,“ vyjádřil se pro pořad 168 hodin zpěvák kapely Kryštof Richard Krajčo.

Předžalobní výzva

Některé kapely hodlají situaci řešit. Fakt, že se objevily na plakátu KSČM, totiž považují za zásah do osobnostních práv. Kapela Lucie kontaktovala svého právníka, který podle Dvořáka podnikl kroky, aby bylo „nejen spravedlnosti, ale i informovanosti učiněno zadost.“ Stejným způsobem se rozhodla bránit i kapela Chinaski.

Zaplněný koncert skupiny Lucie na Rock for People v roce 2014
Zdroj: David Taneček/ČTK

Obě kapely již brněnské KSČM zaslaly předžalobní výzvu. V té tvrdí, že bylo porušeno několik paragrafů, mají podezření i na nekalou soutěž. „Mohla se zvýšit návštěvnost akce a tím i popularita a úspěch strany v politickém souboji způsobem, který zákon označuje jako v rozporu s dobrými mravy,“ domnívá se ředitel Ústavu autorského, práv průmyslových a práva soutěžního Tomáš Dobřichovský.

Komunisti využívají ten nejlacinější trik, aby na svoji akci nalákali větší než malé množství účastníků. Vypovídá to o jejich charakteru a nijak nás to nepřekvapuje. Ale být na plakátě s panem Grebeníčkem je pro nás hanba. Zvažujeme podání žaloby.
Chinaski
vyjádření kapely

Právní kroky pro zneužití jména kapely pro politickou kampaň zvažuje i Divokej Bill. „Od názorů a vize KSČM se důrazně distancujeme. Nikdy jsme nepodporovali žádné politické strany a už vůbec bychom nepodporovali strany, které by si nás chtěly podmanit, zbavit nás práv, svobody a demokracie,“ vyjádřil se houslista formace Adam Karlík.

Skupina Bez kofeinu, která měla skladby známých interpretů na setkání hrát, svou účast zrušila. „Nelíbí se nám prezentace, způsob, jakým je to udělané. Nesouhlasíme s tím,“ řekl k pozvánce na akci kapelník revivalové formace Roman Müller.

KSČM: Takzvaní umělci, malost

Brněnští komunisté pozvánku ze svých webových stránek stáhli a na sociální síti Facebook se omluvili. „Nedopatření bylo zjištěno až po zveřejnění pozvánky. Všem dotčeným se proto zdvořile omlouváme. Pozvánka byla neprodleně stažena z oběhu,“ píše se v příspěvku.

Vyjádření brněnské KSČM na Facebooku
Zdroj: Facebook

Předseda brněnské KSČM Martin Říha odmítl záležitost komentovat. Sám Grebeníček i někteří další komunističtí poslanci uznali, že plakát nebyl v pořádku. Na ostrá slova muzikantů však reagovali též prudce. „Je to důkaz, že z toho taky chtějí něco vytřískat,“ vysvětluje si Grebeníček názor kapel, že bylo zneužito jejich jméno.

„Pro mě by bylo hanbou být s některými takzvanými umělci, kteří nedokáží nic jiného než akorát špinit bývalé předlistopadové období a komunisti,“ řekla o muzikantech poslankyně KSČM Marta Semelová. „Považuji to za malost,“ okomentoval jejich reakci její stranický kolega Miroslav Opálka, podle nějž by umělci spíše měli mít radost, že jsou na plakátu propagováni. Názory kapel považuje za „zastydlý antikomunismus“, který je „směšný“.

„Od veřejnoprávní televize očekávám spíše veřejnoprávní příspěvky, nikoliv pokleslou politickou kulturu,“ sdělil předseda KSČM Vojtěch Filip, že pro pořad 168 hodin se k věci nijak vyjadřovat nebude.