Zvon Václav se rozezněl z kostela svatého Havla. Připomínat má bývalého prezidenta

Pražský kostel má novou dominantu: Přes 800 kg vážící zvon Václav (zdroj: ČT24)

Prázdné místo ve zvonici kostela svatého Havla nedaleko Staroměstského náměstí zaplnil zvon Václav. Poprvé se rozezněl v neděli večer a následovaly ho i všechny další pražské zvony. Peníze na nový zvon, který má připomínat bývalého prezidenta Václava Havla, shromáždila Nadace Charty 77.

Na zvon se mohla veřejnost přijít podívat už v únoru do kostela sv. Havla, kde byl vystaven. V neděli brzy ráno byl ale převezen do katedrály svatého Víta, kde organizátoři poprvé vyzkoušeli jeho zvuk. Následovalo zdobení květinami, které byly symbolicky v barvě trikolóry. Odpoledne pak zvon při ekumenické bohoslužbě za oběti totality v rámci festivalu Mene Tekel požehnal kardinál Dominik Duka.

Z Hradčanského náměstí pak zvon Nerudovou ulicí přes Karlův most až ke kostelu sv. Havla u Staroměstského náměstí doprovodil slavností průvod. V jeho čele táhlo čtyřspřeží starokladrubských vraníků arcibiskupský kočár z Národního hřebčína. Ten následoval zvon tažený čtyřspřeží českomoravských belgiků ze Zemského hřebčince Tlumačov.

V rámci ekumenické bohoslužby za oběti totality kardinál Dominik Duka požehnal zvon Václav
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Večer byl zvon slavnostně usazen do jižní věže kostela, kde bude spolu s nejstarším zvonem v Praze Marií z roku 1455. Poprvé se rozezněl v osm hodin večer, po pěti minutách se k němu přidaly i další pražské zvony. „Bude znít čtyřikrát denně, takže všichni budou mít příležitost (ho slyšet). Bude zvonit pravidelně v sedm ráno, v poledne a v osmnáct hodin večer a potom samozřejmě před bohoslužbou,“ uvedl zvoník kostela sv. Havla Ondřej Boháč.

Zvon připomíná svatého Václava i Havla

„Nápad vznikl asi před deseti měsíci, kdy za mnou přišel Ondřej Boháč, který mimo jiné zvoní v kostele sv. Havla. Řekl mi, že tam je jedna prázdná zvonová stolice,“ vzpomínal místopředseda správní rady Nadace Charty 77 Evžen Lev Hart. Spojení zvonu Václav v kostele sv. Havla v něm prý přímo evokovalo osobnost bývalého prezidenta. Proto se nadace rozhodla nechat ho k příležitosti 80. výročí narození Václava Havla vyrobit.

Zvon Václav v katedrále sv. Víta
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Návrh zvonu vážícího 810 kilogramů vytvořilo studio Olgoj Chorchoj ve spolupráci s dalšími výtvarníky. Zvon zdobí čtyři základní reliéfy. Sochařka Jana Bačová Kroftová navrhla reliéf svatého Václava a svatováclavské orlice. Aleš Najbrt zase prezidentskou standartu z roku 1990 až 1992, kterou používal jen Václav Havel. „Potom je tam nápis ‚Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí',“ doplnila Jana Bačová Kroftová. Pod ním se nachází podpis Václava Havla i s pro něj typickým srdíčkem.

K získání financí pomohla sbírka i dražba

Nadace nechala zvon Václav vyrobit ve zvonařské dílně Gassmayr v rakouském Innsbrucku a stál ji přibližně 860 tisíc korun. Peníze na něj získala pomocí dražby a sbírky. „Vyrobili jsme 30 zvonků, které jsem rozdal lidem, kteří spolupracovali s Václavem Havlem nebo ho měli rádi. Ti měli za úkol se zapsat do zápisníku a předat zvonek dál. Sledovali jsme tuhle jejich cestu a pak jsme je stáhli a vydražili je,“ vysvětlil Hart.

Průvod ke kostelu sv. Havla
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Za dražbu nadace utržila 480 tisíc korun, dohromady se sbírkou tak získala téměř 1 340 000 korun. „Zvon stojí asi 860 tisíc a peníze, které zbudou, budou použity na cenu Václava Havla bojovníkům za lidská práva, kterou naše nadace uděluje,“ dodal Hart.