Šlechtová o pohřebnictví: Novela šlápla do vosího hnízda

Poslanci na úterní schůzi  jednali o zpřísnění podmínek podnikání v pohřebnictví. Norma předkládaná ministryní pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou mimo jiné zakazuje používání papírových rakví, komunisté žádají zamítnutí zákona.

Zpřísnění podmínek podnikání v pohřebnictví bude čelit ve Sněmovně návrhu na zamítnutí. Požaduje je Josef Šenfeld z opoziční KSČM, podle kterého nebyla vládní novela dostatečně projednána s odbornou veřejností a pravděpodobně může zdražit pohřby. Někteří poslanci poukazovali na to, že novela neodráží ani připomínky měst a obcí. 

Ministerstvo pro místní rozvoj připouští růst cen jen u takzvaných sociálních pohřbů, které vypravují obce například bezdomovcům a lidem bez dědiců. Hradí je stát. Poslanci budou o předloze po úterním druhém čtení rozhodovat patrně v březnu.

Ministryně Karla Šlechtová z hnutí ANO mluvila v souvislosti s předlohou o snahách různých lobbistických skupin. Novelou, jak uvedla, šlápla do vosího hnízda. „Zákon nevznikl jen tak od stolu na ministerstvu,“ zdůraznila ministryně.

Výhrady: Mlčící ministerstvo, nová administrativa

 To ale v Událostech, komentářích z části zpochybnil ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy Julius Mlčoch. Novela je podle něj nezbytná, protože je potřeba reflektovat novou zdravotnickou legislativu i občanský zákoník, a pohřebnictví proto bylo rádo, když Šlechtové resort s iniciativou změny přišel – ale jen do času.

„Najednou jsme zjistili, že naše technické připomínky nebyly příliš brány v potaz. Ze strany ministerstva vůči pohřebnictví přestala komunikace,“ prohlásil. „V návrhu zákona jsou některé technické nesmysly a navyšuje se administrativa.“

Ředitel pražských pohřbů: Ministerstvo přestalo komunikovat (zdroj: ČT24)

Noví podnikatelé v pohřebnictví by museli podle vládní novely skládat zkoušku a mít praxi v oboru. Provozovatelé pohřebních služeb budou muset mít místnost pro případnou úpravu zesnulých, do níž by měli přístup pozůstalí.

Na její zřízení by dostali podle úpravy výboru pro veřejnou správu dva roky času. Předloha by zprostředkovaně zakázala nejlevnější papírové rakve, pohřební služby by taky musely vydávat podrobné faktury. Zejména by ale novela zavedla nad oborem kontrolu a upravila by sankce za prohřešky.

Novela zákona o pohřebnictví
Zdroj: ČT24

Výstavy lidských těl s omezením

Předloha míří také na komerční výstavy o lidském těle. Bude se jich týkat ustanovení, podle něhož nebude možné vystavovat tělo zemřelého bez jeho souhlasu. Změna se má týkat také pohřbívání mrtvě narozených dětí do pěti set gramů. Nyní se pokládají za odpad. Nově by rodiče mohli rozhodnout o pohřbení ostatků, na rozmyšlenou by měli čtyři dny.

V úterním druhém čtení poslanci podali značný počet pozměňovacích návrhů. Například poslankyně opoziční TOP 09 Jitka Chalánková chce zpřísnit nakládání s náhrobky, které zůstaly jako majetek po zesnulých lidech bez dědiců. Stát by je před uplynutím určité lhůty nesměl odstranit a prodat.

Část navrhovaných úprav už výbor pro veřejnou správu projednával a nepodpořil je. Šenfeld neuspěl s požadavkem, aby Sněmovna vrátila předlohu do výboru k novému projednání.