Všechno svítí, ČEZ odvolal kalamitu. Vlády se znovu ujímá zima

Energetici odvolali kalamitní stav, který od pátku platil ve třinácti okresech. Podařilo se opravit většinu poruch způsobených větvemi a stromy, které neodolaly silnému větru. Víkendové počasí je o poznání mírnější, než jaké bylo na konci pracovního týdne. Vítr se již uklidnil a poklesly také hladiny posledních vodních toků, které se v týdnu po oteplení a kvůli dešti rozvodnily. Na druhé straně se opět ochladilo a začalo sněžit.

Jaro se sice začalo ozývat, ale ještě tady není. Poznají to řidiči zejména na horách, ale i pod nimi. Již v pátek začalo sněžit například na Liberecku, v noci na sobotu se objevil nový sníh v Královéhradeckém kraji, ale nejen v Krkonoších či Orlických horách, ale i na Jičínsku. V Olomouckém kraji zase sněžilo jak v Jeseníkách, tak i v nižších polohách na Přerovsku.

Ve srovnání s předchozími dny je ale počasí o poznání klidnější – ačkoli na horách je vítr stále silnější, a nejezdí proto například lanovka na Sněžku. Přesto již dokázali energetici opravit poruchy způsobené silným větrem a popadanými stromy a větvemi. Od pátečního dopoledne přitom platila v osmnácti okresech energetická kalamita, odpoledne ji ČEZ odvolal v pěti z nich. Až v sobotu ráno kalamitní stav zcela skončil. I potom se ale ještě objevovaly lokální poruchy například na Královéhradecku, Rychnovsku a také Bruntálsku.

„Již k včerejšímu večeru byla většina poruch odstraněna, několik zbývajících se podařilo odstranit během noci, i když na polovině území komplikoval práci padající sníh,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. E.ON, který dodává energii v jižní části republiky, oznámil již v pátek večer, že se mu podařilo obnovit dodávky na většině míst s výjimkou dvou rekreačních oblastí.

obrázek
Zdroj: ČT24

V jižních Čechách způsobil vítr největší problémy na Šumavě v okolí Kvildy, ČEZ měl nejvíce práce v Královéhradeckém kraji, kde byl během pátku kalamitní stav plošně ve všech pěti okresech. 

Definitivně skončily i povodně. Ještě v pátek večer byly hladiny několika řek na prvním stupni povodňové aktivity, což však v sobotu ráno již neplatilo. Po úroveň prvního povodňového stupně klesla i Ploučnice, na které byl až do pátečního odpoledne ve Stružnici dokonce druhý stupeň.

Během soboty by měly být teploty na horách těsně pod nulou, v nižších polohách vystoupají na 3 až 7 stupňů Celsia, od západu přitom bude přicházet oblačnost. V noci jí dále přibude, neděle tedy bude především v severní polovině Česka deštivá. Protože mohou být v noci až tři stupně pod nulou, není vyloučeno, že budou srážky nad ránem namrzat.