„Neopodstatněné fantazie“. Moskva se vysmála podezření, že Rusko hackovalo české ministerstvo

Moskva jako „neopodstatněné fantazie“ odmítla podezření, že ruští hackeři kradli dokumenty českého ministerstva zahraničí. O úspěšném útoku hackerů z cizího státu na e-mailové účty Černínského paláce v úterý informoval šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Podle něj to připomíná útok na servery Demokratické strany v USA, ze kterého americké tajné služby obvinily Rusko. Moskva dává toto „strašení české veřejnosti“ do souvislosti s návrhem na rozšíření pravomocí českého Vojenského zpravodajství při kontrole internetu.

„Narážka byla pochopena a česká média se hned skvěla titulky o 'ruské stopě'. Podle již zavedené tradice se komentátoři nezatěžují důkazy, ale nadšeně se oddávají přehnanému a naprosto neodůvodněnému fantazírování. Nelze se nepřidat k zámořskému strašení,“ řekl nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva zahraničí agentuře TASS.

Agentura uvedla, že podle citovaného zdroje to souvisí s tím, že kdosi „touží být zapojen do módního trendu, a také se vždy hodí strašit veřejnost 'kremelskou propagandou', a to v situaci, kdy se posuzuje návrh zákona o rozšíření pravomocí české vojenské rozvědky při kontrole internetu“. 

„Fantom Morrisvillu ožil,“ dodal ruský zdroj v narážce na českou hudební filmovou komedii z 60. let minulého století. 

Sám Zaorálek přímo o Rusku nehovořil, jen uvedl, že podle expertů musel úspěšný útok spáchat jiný stát. Zdůraznil, že hackeři nepronikli do interní sítě úřadu, v níž by mohli najít tajné informace, ale dostali se do desítek e-mailových schránek zaměstnanců ministerstva včetně náměstků a ministra samotného.