Zdravotní sestra Marešová žádá po státu čtyřmilionové odškodné

Zdravotní sestra Věra Marešová, kterou loni soud zprostil obžaloby v případu údajných vražd šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku, žádá čtyřmilionové odškodnění za vazební stíhání i újmu na zdraví. Informuje o tom server iDnes.cz s odkazem na Marešové advokátku Ivu Jónovou.

Marešová čelila obžalobě z vražd šesti pacientů v rumburské nemocnici. Vyšetřování odstartovalo úmrtí sedmdesátileté pacientky, u níž lékař odhalil prudký nárůst hladiny draslíku, jenž zřejmě vedl ke smrtící srdeční arytmii. Policie z této vraždy v srpnu 2014 obvinila padesátiletou sestru Věru Marešovou a na základě znaleckého posudku připočetla dalších pět vražd.

Podle státního zastupitelství měla pacienty v letech 2010–2014 zabíjet zmíněným draslíkem, aby si usnadnila práci. Ústecký krajský soud ovšem Marešovou loni v lednu obžaloby zprostil. Dospěl k závěru, že není prokázáno, že by se skutky vůbec staly. Jeho stanovisko následně pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze, který nepřipustil ani doplnění dokazování.

Čtyři miliony – za újmu, vazbu, zdravotní dopady

Marešová, jež byla dva roky vystavená stigmatu vražedkyně, nyní podle serveru iDnes.cz po státu žádá odškodnění. Na dva miliony si cení způsobenou újmu na zdraví a ztížené společenské uplatnění a 650 000 korun za čtrnáctiměsíční vazbu. Ostatní částky z celkových čtyř milionů se týkají ušlé nemocenské, nákladů soudního řízení, ochrany osobnosti či proplacení penále, které Marešová dostala za nesplacení úvěrů.

Postihu nyní místo neprávem souzené zdravotnice čelí znalci Radek Matlach a Jiří Závodský, o jejich posudky se obžaloba opírala. Jejich posudky odmítl jak znalec najatý Marešovou, tak revizní znalecký posudek. Ve správním řízení hrozí oběma mužům pokuta, v krajním případě i vyškrtnutí ze seznamu znalců. Soud by měl rozhodnout pravděpodobně do konce ledna.

  • Na základě prvního znaleckého posudku byla Věra Marešová obžalovaná. Soudní znalec tehdy řekl, že ze zdravotních záznamů je jasné, že pacienti zemřeli po podání vysoké dávky draslíku.
  • Druhý posudek si nechala udělat obhajoba. Podle jejího soudního znalce byli pacienti ve velmi špatném zdravotním stavu, a proto zemřeli.
  • Soud si proto nechal udělat ještě třetí, takzvaný revizní posudek. V něm znalci potvrdili, že smrt pacientů byla očekávatelná, a první posudek obžaloby označili za diletantský.
Vydáno pod