Nový úřad pro dohled nad hospodařením politických stran povede Vojtěch Weis

Předsedou nového Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran jmenoval prezident Miloš Zeman kandidáta sněmovny: bývalého náměstka šéfa Státního pozemkového úřadu Vojtěcha Weise, kterého navrhovala ČSSD. Senátoři navrhovali na předsedu politologa Jana Outlého. Zemanovu volbu ještě musí podpisem stvrdit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Nový úřad začne fungovat na začátku příštího roku, sídlit bude v Brně. Na starosti bude mít kontrolu financování politických stran, což dosud náleželo sněmovnímu kontrolnímu výboru, i dodržování přijatých finančních limitů pro volební kampaně.

Hlavní agenda v podobě posuzování výročních finančních zpráv připadne úřadu v dubnu 2018, do kdy musí politické strany a hnutí předložit zprávy za předchozí rok.

Předsedu doplní ještě čtyři členové úřadu, které hlava státu vybírá z kandidátů Senátu. Tomu je navrhuje prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, sněmovna a jednotliví senátoři. Horní komora rozhodne o kandidátech až na schůzi, která začne 18. ledna.

Vojtěch Weis do roku 2014 působil jako náměstek na Státním pozemkovém fondu, kde dohlížel na církevní restituce. K velké nelibosti sociálních demokratů ho ale odvolala ředitelka úřadu Svatava Maradová po souhlasu lidoveckého ministra zemědělství Mariana Jurečky. Jako důvod uvedla, že nedokázal zvýšit výkonnost na daném úseku.

Šéf NKÚ Miloslav Kala senátorům doporučil volit mezi svým tajemníkem Michalem Pletichou a předsedou sdružení Oživení Martinem Kameníkem.

Poslaneckými kandidáty, z nichž mají vzejít dva členové úřadu, jsou exposlanec ODS František Sivera a za KSČM Lenka Maštálková a Hana Vykopalová. ČSSD nominovalo Jiřího Navrátila, který je asistentem na katedře veřejné ekonomie brněnské Masarykovy univerzity, a Zdeňka Varhaníka z NKÚ.

Kandidáty senátorů jsou pak tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal, někdejší senátorka za STAN Jana Juřenčáková, brněnský úředník Tomáš Hudeček, Petr Andráši, kterého nominoval předseda SPO Jan Veleba, a bývalý náměstek ministryně práce Jan Marek, kterého podporuje ČSSD.