Jurečka odvolal náměstka ČSSD dohlížejícího na restituce

Praha - Ze Státního pozemkového úřadu (SPÚ) odchází náměstek Vojtěch Weis, který měl na starosti vracení půdy církvím v rámci církevních restitucí. V pondělí ho podle deníku Právo odvolala šéfka úřadu Svatava Maradová - po souhlasu ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Sociálním demokratům, kteří Weise na funkci nominovali, se odvolání nelíbí. Jurečka ale svůj krok obhajuje, s náměstkovou prací prý nebyl spokojený. Podle Maradové nedokázal zvýšit výkonnost na daném úseku.

Končí náměstek zodpovědný za restituce (zdroj: ČT24)

„Bohužel během několikaměsíčního působení nedokázal podniknout žádné systémové kroky tak, aby se zvýšila výkonnost na daném úseku,“ uvedla ředitelka SPÚ Svatava Maradová. „Na úřad přišel po dohodě s premiérem, po dohodě na koaliční spolupráci. Ale nemůže se tvářit, že když je ze sociální demokracie, že je nedotknutelný,“ komentoval Weisovo odvolání ministr s tím, že stejně by postupoval i v případně svého spolustraníka.

Jurečka sice premiéra Sobotku o odvolání Weise předem informoval, i přesto se ale církevní restituce znovu nepřímo staly podnětem pro další třenici uvnitř vládní koalice. ČSSD chtěla mít od počátku koalice navrácení majetku církvím pod dohledem, resort zemědělství, pod který církevní restituce spadají, ale v koaličních vyjednáváních požadovali partnerští lidovci. Proto sociální demokraté na post náměstka SPÚ nominovali svého člověka.

ČSSD tvrdí, že Weisovo odvolání bylo účelové a je za ním tlak KDU-ČSL na zrychlení vydávaní majetku církvím. Ty přitom teď nabírají zpoždění. „Na postoji KDU-ČSL k naší snaze prodloužit ve sněmovně lhůtu pro kontrolu vydávaného majetku je vidět, že chtějí bránit kontrole a že chtějí celý proces urychlit,“ míní předseda sněmovního ústavního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). Podle něj by teď měla vláda SPÚ sledovat, zdali Jurečka tento úřad neovlivňuje.