Poslanci prodloužili mandát vyšetřovací komisi k D47

Poslanecká sněmovna měla ve čtvrtek na programu interpelace, ale jen na členy vlády. Premiér Sobotka na pravidelné dotazy tentokrát neodpovídal. Kromě toho také poslanci prodloužili mandát vyšetřovací komisi, který se zabývá pochybeními při výstavbě dálnice D1 (D47) u Ostravy.

Komise k D47 měla podat zprávu o okolnostech vzniku dálnice D1 na Ostravsku a jejího zvlnění do konce roku. Poslanci jí lhůtu prodloužili již podruhé, a to o tři měsíce. Předseda komise Jan Birke (ČSSD) žádal o podklad proto, že komise nestihla vyslechnout jednoho z klíčových svědků – někdejšího ředitele Ředitelství silnic a dálnic, který je v nemocnici. Birke uvedl, že výslech bude možný až v lednu.

Poslanci vytvořili komisi k D47 již před dvěma lety, začala ale pracovat až po zvolení předsedy, což se podařilo letos v dubnu. Zabývá se závadami na devítikilometrovém úseku dálnice D1 na Ostravsku. Stát se kvůli tomu pře už několik let se stavebními firmami, vede i arbitráže v souvislosti s účtováním valorizací. Komise by měla odpovědět na otázky, jaká pochybení při stavbě vznikla a kdo je způsobil.