Nástupní platy nižší než v supermarketech odrazují policejní nováčky

Události ČT: Policie nenaplňuje vlastní plán na počet strážců zákona (zdroj: ČT24)

Policii se nepodařilo naplnit svůj náborový plán, který měla pro letošní rok stanoven. Do ideálních počtů jí schází skoro polovina počtu plánovaných nováčků. Představa počítala s 850 dalšími policisty, nakonec jich ale řady mužů a žen zákona rozšířily necelé čtyři stovky. Důvodem jsou mimo jiné nízké nástupní platy, které v konkurenci nabídek od soukromých firem, neobstojí. Sbor by rád měl do roku 2020 o čtyři tisíce lidí víc.

„Nástupní plat policisty, hasiče je někde v rozmezí sedmnácti, osmnácti tisíc v době, kdy obchodní řetězce nabízejí pro pozici skladník částku 25 tisíc. Je zjevné, že chuť přicházet do služby je nižší," tvrdí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Přemýšlí proto o změně služebního zákona, která by umožnila nováčkům v uniformě přilepšit.

Podle Koncepce rozvoje Policie ČR mělo letos přibýt 850 policistů. Nastoupilo jich 1 348, ovšem sbor opustilo 985 příslušníků, což pozitivní bilanci výrazně snížilo. A v roce příštím koncepce počítá dokonce s přírůstkem tisíci nositelů uniforem. Do roku 2020 se pak mají policejní řady rozšířit o dalších 2150.

Policie nabírá i do specializovaných týmů

Policie v současnosti čítá asi 40 400 mužů a žen. Za poslední dva roky posílila zhruba o 1 500 lidí. Nováčky nyní hledá nejen do hlídek k pořádkové policii, ale třeba i do týmů, které se zaměří na kybernetický zločin.

obrázek
Zdroj: ČT24

Fakt, že policejními testy neprojde řada zájemců, nyní ještě komplikuje dobrá ekonomická situace, protože nástupními platy nedokáže resort vnitra konkurovat nabídkám dalších zaměstnavatelů. Změna zákona by měla právě nastupujícím příslušníkům přiznat bonusy. Podle komunistického poslance Alexandra Černého je evidentní, že není dostatek kvalitních lidí, kteří by se k polici dali přijmout.

Pouhý nárůst počtu policistů není řešení

Pravicová opozice tvrdí, že rozšiřování policejního sboru není nutně nejlepším řešením. „Já myslím, že tady bychom měli vyvažovat mezi kvantitou, tedy toho prostého nárůstu počtu policistů, a mezi kvalitou policejního sboru a policejní práce," podotýká poslanec TOP 09 a STAN Zdeněk Bezecný.

Cestou by podle Ivana Gabala (KDU-ČSL) mohl být i jasný a srozumitelný kariérní postup. „To se například podařilo v případě vojáků a profesionální armády. Pak si myslím, že jejich pozice na trhu práce bude lepší a rekrutace také bude vypadat jinak," zdůrazňuje Gabal k pracovním nabídkám u policie.