Dvanáct žen po rakovině prsu předvedlo šaty českých návrhářek i svůj životní příběh

Události: Modelkou i po rakovině prsu (zdroj: ČT24)

Dvanáct žen, jejichž život změnila rakovina prsu a dvanáct předních českých návrhářek – výsledkem jejich spolupráce byla módní přehlídka, která se stala součástí letošního Designbloku. Jako znamení návratu pacientek do života i jako prostředek osvěty.

Tři čtvrtě roku se Petra Jašová potýkala s bolestí svalů i kostí a horečkami. Lékaře nenapadlo, že by mohlo jít o rakovinu. Pak si Petra sama nahmatala bulku. „Nádor byl už celkem velký. Já jsem začala chemoterapií, pak bioléčba, operace, ozařování, opět bioléčba, hormonální léčba,“ popisuje.

Rakovinu nakonec porazila. Teď svoje vítězství oslavila i na přehlídkovém molu v šatech, které pro ni vytvořila Liběna Rochová. „Já jsem si vybrala Petru proto, že to je člověk radostný, šťastný. Zaslouží si podporu,“ říká návrhářka.

Spolu vybraly materiál a návrhářka vytvořila společenské šaty, jež ale odlehčila kapsami. „Hlavně šlo o to, abych se v tom cítila dobře,“ vysvětluje Petra Jašová. S ohledem na přání žen vznikaly i ostatní modely.

„Zůstanou jim jako vzpomínka na tuto akci. Ale samozřejmě budeme pokračovat dále a bude se plánovat výstava těchto modelů a také fotografií,“ uvádí kurátorka Benefashion pro Projekt 35 Monika Koblerová.

Závěrečné přípravy na přehlídku zabraly téměř celý den – probíhaly zkoušky šatů i choreografie, vybíraly se šperky, líčilo se, česalo. Pak se ženy ve svých nových modelech představily na přehlídkovém molu Designbloku.

Přehlídka má podpořit osvětu

„Karcinom prsu je onemocnění, které postihuje nejenom tělo, ale také duši a zasahuje i sebevědomí pacientek. Tahle akce má zvýšit jejich sebevědomí, ukázat jim, že jsou stále krásné,“ říká Petra Tesařová, zástupkyně přednosty Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty UK.

Diagnózu rakovina prsu si letos podle onkologů vyslechne sedm tisíc žen – 130 z nich mladších než 35 let. Důvodem konání módní přehlídky je proto i osvěta. Protože právě u nich lékaři na možnost nádoru, jako u Petry, kvůli věku často nepomyslí.