České speciální síly sílí a inspirují

UDÁLOSTI: Speciální síly české armády teď tvoří tři útvary (zdroj: ČT24)

Několik desítek elitních vojáků dokončilo část svého základního výcviku. Česká armáda v současnosti své speciální síly rozšiřuje. Tvoří je již tři útvary, kromě slavné prostějovské 601. skupiny k nim patří i vrtulníkové jednotky v Náměšti nad Oslavou a vzniká také nové Centrum podpory v Olomouci.

Prostějovský prapor speciálních sil šířil slávu české armády již na mnoha bojištích od Iráku přes Jugoslávii po Afghánistán. Nové olomoucké centrum by s nimi nemělo o slávu bojovat, naopak by mělo vytvářet podporu pro 601. prapor, a to jak v týle, tak i na bojišti.

Výcvik prostějovských vojáků tak pokračuje v plné intenzitě. Část základního výcviku jich nyní má za sebou několik desítek. Podle instruktora taktiky prostějovské skupiny speciálních sil se učili, jak přežít několik dnů v terénu, zlikvidovat nepřítele a zmizet. „Vybavení, které používají, je klasické, které má Armáda ČR. Chceme, aby se naučili žít s tím základem,“ podotkl instruktor.

Na výcvik do boletického vojenského prostoru se přijeli podívat i zástupci afrických armád – z Ghany či Rwandy. Prostějovští vojáci jsou pro ně vzorem. „Zajímaly je věci, jako je výcvik, rekrutace, kariéry, technologie, které využíváme, materiál, všechno,“ shrnul ředitel Ředitelství speciálních sil AČR Karel Řehka.

Rwanda své speciální síly teprve buduje, a tak se na výcvik do Česka přijeli podívat i důstojníci z jejího generálního štábu. „Jezdíme se dívat do zemí po celém světě, hledáme nejlepší postupy. Díváme se, jak to dělat, s kým můžeme spolupracovat při našem výcviku a profesionálním rozvoji,“ podotkl velitel rwandských speciálních sil Innocent Kabandana. 

Elitní vojáci českých speciálních sil mají významnou roli i v rámci NATO. Jsou součástí hrotových sil velmi rychlé reakce Severoatlantické aliance.