České gripeny se u Islandu zapojily do cvičného útoku na loď

České gripeny se v rámci svého působení na Islandu začátkem týdne zapojily do cvičného útoku na francouzskou fregatu Languedoc. Cvičení se konalo přibližně 80 km jihozápadně od Islandu, uvedl velitel českého kontingentu na Islandu Jaroslav Tomaňa. Účastnila se jej i dánská patrolovací fregata Thetis, nejnovější plavidlo Islandské pobřežní stráže Thor a několik vrtulníků.

Hlavním úkolem českých letců bylo podle Marka Maxima Švancary z české letecké jednotky simulované napadení fregaty Languedoc, která patří mezi nejnovější plavidla francouzského námořnictva. Do služby vstoupila letos na jaře.

„Lodě této třídy jsou adekvátně vybavené proti napadení ze vzduchu a právě připravenost jejich osádek mohly u Islandu prověřit české stroje JAS-39 Gripen,“ poznamenal Marek Maxim Švancara z české letecké jednotky.

Francouzská fregata Languedoc v Rejkjavíku
Zdroj: ČTK/Armáda ČR

Piloti si tak procvičili manévry při nízkém letu nad mořem. „Gripeny mají nejnižší hranici letu nad mořem 30 metrů, ale protože nelétáme nad mořem tak často, zvolili jsme bezpečnější variantu s minimální výškou letu 100 metrů,“ uvedl jeden z pilotů Tomáš Merta. Během cvičení námořníci trénovali i evakuaci lidí z lodí vrtulníky a motorovými čluny nebo požární poplach.

Pět českých stíhaček JAS-39 Gripen je na Islandu od konce září, za úkol mají hlídat islandský vzdušný prostor. V ostrém nasazení jsou čeští letci a pozemní personál od začátku minulého týdne.