Němeček: Pravidelnou platbu za pojištěnce prosadíme i navzdory Babišovi

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) slíbil, že vláda přijme jeho návrh zákona o automatické valorizaci plateb za státní pojištěnce i přes odpor ministra financí Andreje Babiše (ANO). Němeček podle vlastních slov v Otázkách Václava Moravce ví, že návrh má také podporu koaličních lidovců, a proto ho vláda většinou ministerských hlasů schválí. Bude to velmi brzy, je přesvědčen ministr.

„Tento zákon už na vládě byl, pan premiér mi uložil, abychom s panem ministrem financí zkusili nalézt shodu. Protože ale pan ministr financí řekl, že žádné pravidelné platby nechce, shodu jsme nenalezli. Nicméně máme podporu i KDU-ČSL,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví. Kabinet projednávání Němečkova návrhu přerušil koncem srpna.

Stoupá nám výskyt zhoubných nádorů a klesá nám úmrtnost. Kdybychom zdravotnictví řídili jako firmu, staré lidi, kteří nepřináší do systému finanční prostředky, bychom neléčili. Ale my si nemyslíme, že by se zdravotnictví mělo řídit jako firma. Myslíme si, že tady má platit solidarita zdravých s nemocnými.
Svatopluk Němeček
ministr zdravotnictví

Podle Němečka je potřeba návrh zákona předložit vládě znovu v co nejbližším možném termínu - a nechat vše na rozhodnutí Poslanecké sněmovny. „Ten zákon ale předložím i v rozporu s ministerstvem financí, protože ministerstvo financí nesouhlasí se základním principem, který je v koaliční dohodě,“ zdůraznil Němeček s přesvědčením, že většinou hlasů vláda zákon přijme. 

Podfinancovanost versus dobrá kondice

Podle Němečka není možné do budoucna neustále jednorázově prosazovat navýšení plateb. „Máme nejnižší náklady na zdravotnictví v celé Evropě, a když se podíváme na výsledky, jaké máme, tak by to opravdu bylo perpetuum mobile,“ poznamenal.

Němeček v OVM: Vláda přijme návrh automatické valorizace plateb za státní pojištěnce (zdroj: ČT24)

Slova o „katastrofálně“ podfinancovaném zdravotnictví padala nedávno i z úst předsedy České lékařské komory Milana Kubka. Podle něj se nedostatek financí v systému přímo projevuje v nedostatku zdravotnických pracovníků.

Babiš ale během celého sporu tvrdí, že peněz je v systému zdravotnictví dostatek. V dopise komoře nedávno napsal, že výdaje na zdravotnictví 7,6 procenta HDP jsou nejvyšší v novodobé historii České republiky.