Ústavní soud odmítl stížnost Savova kvůli postupu při jeho vydávání z Británie

Vydání podnikatele Savova stíhaného v kauze Octavian bylo v souladu se zákonem. Rozhodl o tom Ústavní soud a odmítl tak stížnost, kterou podal František Savov. V ní napadl postup českých justičních orgánů, který vnímal jako nezákonný.

„Stěžovatel z převážné části napadá postup Městského státního zastupitelství v Praze při poskytování informací. Uvádí, že státní zastupitelství mělo po přijetí žádosti o poskytnutí informací vyrozumět žádající orgán o své nepříslušnosti a nasměrovat ho s žádostí k Obvodnímu soudu pro Prahu 5,“ uvádí v odůvodnění Ústavní soud.

Ústavní soud nezjistil zásah do práv stěžovatele a napadené postupy jsou podle něj zákonné. S tímto závěrem odmítl soud stížnost i veškeré návrhy Františka Savova jako neopodstatněné.

  • V Česku je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patřil deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Skupina působí i na internetu a na knižním trhu. Část titulů Mladé fronty včetně deníku E15 od Savova koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.
  • Na žebříčku nejvlivnějších osob českých médií, který počátkem roku 2015 zveřejnil časopis Forbes, mu patřila 11. příčka.
  • Vždy si přísně střežil své soukromí. Rovněž jeho majetkové poměry a podnikatelské aktivity jsou obestřeny řadou nejasností.
  • Odmítl spekulace, že skrytě řídí českou kampeličku Artesa, ačkoliv podle svých slov je jejím významným věřitelem a do budoucna by toto spořitelní družstvo rád ovládl.
  • Bývá spojován i s lounskými železničními strojírnami Legios (současný název Heavy Machinery Services). Tvrdí, že je v minulosti financoval, je jejich největším věřitelem, ale neovládá je. Firma je nyní v insolvenci, kterou provázejí nejasnosti.
  • Vlastní kyperskou společnost Maraflex, která počátkem roku 2013 koupila dejvický Hotel Praha a plánovala místo něj postavit rezidenční byty. Následně jej ale odprodala skupině PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.
  • Před časem figuroval jako svědek v kauze vyšetřování případu zmizelých 500 milionů z České konsolidační agentury.
  • Narodil se 1. března 1972. V Británii podniká od roku 2008, mimo jiné v oblasti realit a letecké dopravy. 

Británie o vydání podnikatele Františka Savova stíhaného v souvislosti s krácením daní a legalizací výnosů z trestné činnosti rozhodla letos v červenci. Tamní soud zamítl mužovo odvolání proti vydání. Podle mluvčího londýnského soudu se však podnikatel může znovu odvolávat.

V případu Octavian je obviněno celkem 11 lidí, a to z krácení daně a z praní špinavých peněz. Podle kriminalistů se podíleli na neoprávněném vylákání nadměrných odpočtů DPH ve výši zhruba 770 milionů korun. V trestním řízení už policie zajistila nemovitosti a další majetek.

Savov se cítí nevinný

Savov tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidovat s cílem zmařit jeho obchodní aktivity. Za stíháním vidí tlak obchodního konkurenta Andreje Babiše (ANO), který vlastní vydavatelství Mafra. Tvrdí, že kvůli Babišově politické pozici nemá v Česku zaručeno právo na spravedlivý proces.

Reportér ČRo Janek Kroupa popisuje kauzu Františka Savova (zdroj: ČT24)

„Mezi Savovem a Andrejem Babišem je zřejmě velmi osobní konflikt, který se do určité míry odvíjí od toho, že se Savov snažil své mediální portfolio prodat Babišovi, ale nedohodli se. Andrej Babiš poté koupil Mladou Frontu Dnes, která je v soudním sporu s Mladou frontou Františka Savova,“ popsal už dříve vztah mezi oběma podnikateli v Událostech, komentářích.

Do první poloviny loňského roku byl Savov stíhán jako uprchlý a žil ve Velké Británii. Vydání do České republiky se bránil a už dříve uvedl, že se cítí nevinen.