Dotace 10 milionů má pomoci malým oborům. Zájem je o arabisty

Deset milionů korun zamíří na podporu malých studijních oborů. Mimořádnou dotaci ministerstva školství si před začátkem akademického roku rozdělily tři univerzity – Karlova, Masarykova a Palackého. Například o absolventy arabistiky je velký zájem v tajných službách, diplomacii i byznysu. Školy však mají problém náročné studium financovat.

Miroslav Houska se arabsky naučil na ulici. Jeho otec pracoval pro ministerstvo zahraničního obchodu, a proto cestoval do arabských zemí. „Naučil jsem se hovorovou arabštinu. Málokdo si uvědomuje, že co arabská země, to jiný jazyk,“ vysvětlil Houska.

Až později Miroslava Housku přijali na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze. Tam už se vedle jazyka učil i o historických a politických specifikách regionu.

Na Blízký východ se Houska pravidelně vrací. Teď spojil obě svá nadání a pomáhá zachraňovat památky v Iráku. Například minaret Choli v Arbílu. „Je vykloněný asi o 70 centimetrů z osy, přišel o horní část při zemětřesení,“ popsal stav památky Houska.

Pro učitele nejsou peníze

Arabistů, sinologů, vietnamistů i dalších absolventů je nedostatek. Školy však mají problém zajistit chod už při stávajících kapacitách. Proděkan FF UK Jan Bičovský uvedl, že knihy, z nichž se studenti učí, jsou velmi nákladné. Jedna vyjde na 200 až 300 euro. Takových publikací je však při studiu potřeba několik.

V malých studijních oborech chybí také peníze na platy pedagogů. Mnoho vyučujících má proto jen částečné úvazky. „Vidíme toho velikého bubáka v podobě uprchlíků a terorismu, ale co bychom měli vidět, je, že to je obrovská hospodářská příležitost,“ soudí o arabském světě Bičovský.

Události: Mimořádná dotace malým oborům (zdroj: ČT24)

Dříve malé, ale důležité obory podporovalo ministerstvo vnitra, nyní poslal univerzitám mimořádnou dotaci resort školství, Karlova dostala pět milionů. Za peníze chce najmout nové vyučující, pořídit pomůcky a dovybavit odbornou knihovnu.

„Je evidentní, že by mělo jít o něco systémovějšího, a proto jednáme s ministerstvem zahraničí a ministerstvem vnitra o participaci,“ okomentovala financování malých oborů mluvčí ministerstva školství Jarmila Balážová. Naučit se přirozeně pohybovat v cizí kultuře totiž zabere víc než pět let studia.