Letadlo, které přivezlo z Nagana zlaté kluky, se stěhuje do muzea. Po silnici

Letoun TU 154M, který patřil do vládní letky a v roce 1998 přivezl zlaté hokejisty z Nagana, se bude během víkendu stěhovat z Kbelského letiště do leteckého muzea v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Celá akce nese název Velký přelet a podle organizátorů jde o jednu z největších pozemních přeprav letecké techniky Česka.

Cesta rozebraného letounu začne na letišti ve Kbelích. Během pátku se přesune přes Brandýs nad Labem, Poděbrady a Jičín do Milovic u Hořic, kam by kolona měla dorazit v 15:20. „Veškerá opatření ohledně dopravy budou řešená operativně s pomocí doprovodu Policie ČR,“ popsala mluvčí projektu Velký přelet Tereza Šírová.

Převážené letadlo bylo vyrobeno v 1996 a do roku 2007 sloužilo u vládní letky a u Armády ČR. „Letoun zajišťoval lety vrcholních státníků, prezidentů, vojáků a vozil i sportovce. Tento konkrétní stroj s registračním číslem 1016 je zajímavý tím, že v roce 1998 přivezl zlatou hokejovou výpravu z Nagana,“ řekla Šírová. 

Letoun, co přivezl hochy z Nagana, jde do muzea (zdroj: ČT24)

Po dvou letech příprav a rozebírání nyní zbyl z letadla pouze trup. Ten má délku přes 40 metrů. I kvůli tomu může jít o největší pozemní přepravu na území Česka. „Jsme v konkatu s agenturou Dobrý den Pelhřimov a měli by dorazit její komisaři. Podle jejich vyjádření, bychom měli být schopni zápisu do Knihy rekordů,“ přiblížila Šírová.

Do cílového muzea by se měl stroj dostat v neděli. Tam by se o něj měli postarat opět technici a celý stroj dát znovu dohromady. Mělo by v něm být všechno tak, jak se zachovalo. Muzeum ale koupilo letoun bez motoru. Uvidí se, jak dlouho bude složení letounu trvat. Muzeum to nedokáže přesně říct.  

  • Pátek: Brandýs nad Labem - Čelákovice - Poběbrady - Jičín - Ostroměř - Milovice u Hořic
  • Sobota: Milovice u Hořic - Hradec Králové - Vysoké Mýto - Litomyšl - Moravská Třebová - Mohelnice - Břuchotín 
  • Neděle: Břuchotín - Olomouc - Lipník nad Bečvou - Přerov - Hulín - Otrokovice - Uherské Hradiště - Kunovice