Stropnický ocenil sedmnáct účastníků třetího odboje

Jedenácti účastníkům třetího odboje předal ministr obrany Martin Stropnický (ANO) osvědčení, pamětní desky a odznaky účastníků odboje a odporu proti komunismu. In memoriam ocenil dalších šest odbojářů, osvědčení za ně převzali jejich pozůstalí. Oceněni byli například Pavel Zeman, signatář Charty 77 a člen hudební skupiny The Plastic People of the Universe, nebo Jiří Fajmon z Hnutí za občanskou svobodu na Liberecku.

„Minulost ještě pořád není uzavřenou kapitolou. Je třeba se k ní neustále vracet, otevírat dveře třinácté komnaty a vyhledávat kořeny zla,“ řekl Stropnický. Dodal, že třetí odboj je svědomím národa a že si váží statečného postoje všech jeho účastníků.

Zeman dostal ocenění za rozšiřování protirežimních tiskovin a za vyvíjení aktivit, které upozorňovaly na nesvobodu a absenci demokracie v tehdejším Československu. Fajmon byl oceněn za organizaci demonstrací proti režimu a rozšiřování materiálů, které vyzývaly k obnově svobody.

Mezi oceněnými byl také Pavel Blattný. Ten se podílel na rozmnožování a distribuci ilegálních tiskovin, šířil samizdatovou literaturu a spolupracoval na vydávání undergroundového časopisu Vokno, podporoval nezávislé umění a aktivně se účastnil akcí Charty 77.

In memoriam získal osvědčení například Petr Vohradský, který za totality pomáhal lidem ilegálně opustit republiku. Ocenění za něj převzala jeho dcera. Další lidé byli oceněni za aktivní působení v protikomunistických skupinách nebo šíření exilových materiálů.

Za Josefa Šimonů převzal ocenění in memoriam jeho syn Bohumil. Jeho otec se aktivně podílel na protikomunistické činnosti v rámci odbojové skupiny Libuše 23, která spočívala zejména v doručování zpráv, uchovávání zbraní a materiální a finanční podpoře skrývajícího se velitele odbojové skupiny.

Ke 14. září evidovalo ministerstvo obrany 4436 žádostí o osvědčení, vyřízeno jich bylo více než 80 procent. Osvědčení zatím získalo 1141 lidí, zamítnuto bylo 2059. V 508 případech bylo správní řízení zastaveno. Přímým účastníkům třetího odboje ministerstvo vyplatilo 65,8 milionu korun a pozůstalým 6,2 milionu.