Řeč gripenů bude tajná, ministerstvo nakoupí šifrovací systémy

Ministerstvo obrany koupí pro stíhací letouny Gripen systémy pro šifrování komunikace. Tzv. systém utajované komunikace zatím českému letectvu chybí, gripeny proto nemohou plně spolupracovat s dalšími jednotkami spojenců z NATO. Informace o zakázce za víc než 26 milionů korun dostane vláda v pondělí.

Ministerstvo obrany zakázku na systém utajované komunikace předběžně oznámilo v srpnu, nyní již je dohodnuté s italskou společností Leonardo – Finmeccanica – Societa per azioni. Šéf resortu Martin Stropnický (ANO) s chystaným nákupem seznámí vládu. Součástí nákupu má být 30 kryptomodulů pro šifrování hlasu a 15 ovládacích panelů.

Mluvčí ministerstva Petr Medek zdůraznil, že nákup kryptomodulů je nezbytný pro splnění možnosti vzájemné spolupráce jednotek NATO. „Zároveň umožní vzdušným silám Armády České republiky rozšíření schopností,“ dodal.

Dodávka šifrovacích systémů má být hotová do listopadu 2018. Stát za ně zaplatí asi 26,5 milionu korun bez DPH. „Součástí zakázky bude garance zajištění logistické podpory, technických a finančních parametrů po dobu provozu systému, minimálně do roku 2027,“ podotkl mluvčí.

Leonardo – Finmeccanica – Societa per azioni je jediným výrobcem systému utajované komunikace, který používají i další země NATO. Proto se právě o jejím produktu zmiňuje smlouva o pronájmu víceúčelových stíhaček Gripen.