Česká sociologie ztratila svého velikána. Zemřel Ivo Možný

Krátká nemoc přemohla v 84 letech předního českého sociologa Iva Možného. Napsal to server Lidovky.cz. Každý, kdo se někdy alespoň letmo o sociologii zajímal, potkal se s jeho jménem. Věnoval se především proměnám české rodiny a sociální politice. Po letech normalizační perzekuce se po listopadu 1989 stal zakladatelem a prvním děkanem Fakulty sociálních studií na brněnské Masarykově univerzitě.

K tématu rodiny se Ivo Možný dostal docela náhodou. Ve druhé polovině 60. let vyučoval sociologii na Masarykově univerzitě (MU). Po roce 1968 ho ale ze školy vyhodili. „Ruku mi podali kamarádi psychologové a začal jsem pracovat v manželské poradně,“ vzpomínal Ivo Možný v roce 2006 v pořadu České televize Před půlnocí.

Je mi to velice líto, protože jsem ho znala jako sociologa skoro celý život. Dokázal zachovat sociologii jako obor i po dobu normalizace, kdy byla zakázána. Samozřejmě nemohl ji přednášet pod jménem sociologie. Pracoval také v poradenství a přes poradenství dělal vynikající výzkumy rodiny.
Jiřina Šiklová
socioložka

Rodina bylo i pro 70. léta přijatelné téma. „Zpočátku to byl únik, ale stalo se mi to celoživotní láskou,“ charakterizoval hlavní předmět svého sociologického zájmu. Rodinu považoval za fascinující téma, které patří k základům moderní společnosti a tudíž i sociologii.

Po roce 1989 se spolu s Miloslavem Petruskem stal jedním z hlavních obnovitelů oboru v České republice. Fakultu sociálních studií zakládal v Brně už jako penzista. V letech 1998–2004 stál v jejím čele a přednášel tu až do své smrti.

Do povědomí veřejnosti se zapsal v roce 1990 svou knihou „Proč tak snadno…“, ve které spíše esejistickým stylem interpretoval sametovou revoluci pragmatickým pohledem tehdejší rodiny.

Fokus Václava Moravce - Společnost konzumu (zdroj: ČT24)