Babiš nedodal zprávy o odposlechu. Porušil zákon, tvrdí komise. Není to pravda, reaguje ministr

Předseda parlamentní komise pro kontrolu odposlechů trvá na tom, že ministerstvo financí porušilo zákon. Postrádá tři pravidelné zprávy o odposleších použitých celníky, ostatní jsou podle něj bezcenné. Ministr financí pochybení odmítá. Další člen komise Ivan Gabal z KDU-ČSL vyzval Daniela Korteho z TOP 09 k odchodu z čela komise, ten však k tomu nevidí žádný důvod.

Důvodem sporu se staly povinné zprávy o odposleších použitých celníky. Podle Daniela Korteho resort financí Andreje Babiše z ANO nedodal komisi dokumenty od roku 2013. „Andrej Babiš tvrdí, že je předává, já se musím zeptat kam. Svému řídícímu orgánu v Moskvě?“ prohlásil poslanec Korte.

Ministr Babiš trvá na tom, že zprávy odevzdal a bývalý tajemník komise je převzal. Na důkaz zveřejnil i doručenku. Dokumenty měly být ve sněmovně v trezoru. Ve čtvrtek po poledni se proto mimořádně sešla komise pro kontrolu odposlechů.

Korte: Babiš dělá ze zákona trhací kalendář

„V úterý jsem byl obviněn panem Kalouskem a panem Kortem, že nedodržuji zákony naší země, tak musím reagovat a odmítnout tato nařčení,“ reagoval Andrej Babiš.

Spor ve sněmovní komisi pro kontrolu odposlechů (zdroj: ČT24)

Požadované záznamy o odposleších jsou ve Sněmovně uloženy v trezoru. Po jeho otevření se ve čtvrtek ukázalo, že zprávy o odposleších celníků v něm jsou. Daniel Korte však trvá na svém, že ministr financí porušil zákon a neodevzdal včas všechny statistiky.  

„Mohu se omluvit panu ministrovi, že jsem byl uveden v omyl a řekl, že jsem od něj nedostal žádnou zprávu. Dostal jsem jednu zprávu za rok 2014, měl jsem dostat dvě za rok 2014, a dostal jsem ji v říjnu 2015,“ prohlásil Daniel Korte. „Pan Korte pokračuje ve své šikaně. My máme jasný důkaz, že jsme to všechno podle zákona dodali,“ sdělil Andrej Babiš. 

Náměstkyně ministra Alena Schillerová uvedla, že zprávy, které jsou neveřejné, byly doručeny tajemníkovi komise. Trvá na tom, že komise dostává zprávy v souladu s ustálenou praxí. „Údajná bezcennost zpráv může být způsobena jedině činností komise, která o již předložených zprávách nevěděla. Nadto je od resortu ani nevyžadovala, ač by to měla činit z povahy své pravomoci,“ sdělila Alena Schillerová.

Předseda v čele komise nekončí

Daniel Korte připustil, že dosud si v komisi nikdo nevšiml, že zprávy chybí. Chyboval podle něj tajemník výboru, jehož pochybení si neumí vysvětlit. Kvůli třem chybějícím zprávám však komise dnes přijala usnesení, podle kterého Babiš porušil zákon o celní správě. Schillerová oponuje, že resort povinnosti plní řádně. „A nemůže za to, že se komise téměř po třech letech probudila ze spánku,“ uvedla.

Ivan Gabal vyzval Daniela Korteho k odchodu z čela komise, protože se svými podezřeními šel na veřejnost dřív, než s nimi seznámil komisi. „To považuji za politicky účelové,“ řekl novinářům. Neúspěšně navrhl komisi i přijetí usnesení, že Korte postupoval nekompetentně.

O pozici Korteho v čele komise se nehlasovalo. Korte sdělil, že Gabalovu výzvu zvážil, ale nemyslí si, že by závažně pochybil. „Na základě znalostí, které jsem v danou chvíli měl, by tak jednal asi každý, nevnímám to jako fatální pochybení,“ uvedl.