Trvalo to rok, ale vyhláška pro školy je hotova. Zakazuje sladké šťávy, brambůrky i majonézu

Zákaz prodeje nezdravých potravin ve školách sice už podle zákona platí rok, v automatech a bufetech si ale žáci pořád mohou koupit přeslazené tyčinky, slané chipsy nebo bagety s majonézou. Teprve teď totiž ministerstvo školství vydalo vyhlášku, která určuje co zdravé je a co už ne. Platit začne 20. září a školy ji ale budou muset dodržovat až od začátku roku 2017. Vyhláška obsahuje požadavky na potraviny nabízené školákům ve škole nebo školském zařízení.

Jde o výrobky v potravinových či nápojových automatech anebo různých bufetech. Požadavky se vztahují také na potraviny, které jsou nabízeny zdarma v rámci reklamních akcí. Všechny potraviny, které budou ve školách v prodeji, nesmí obsahovat sladidla. Výjimkou jsou pouze žvýkačky bez cukru.

Nápoje a potravinářské výrobky nabízené ke koupi školákům nesmí dále obsahovat kofein, s výjimkou čaje, a trans mastné kyseliny, které pocházejí z částečně ztužených tuků. Potraviny prodávané ve školách také nesmějí být energetickým nebo povzbuzujícím nápojem.

Naopak lze prodávat ovoce a zeleninu za předpokladu, že bude nezpracovaná, ovšem podle vyhlášky ji lze omýt, oloupat, nakrájet či zabalit. Rovněž lze prodávat šťávy či nektary z ovoce nebo zeleniny, ale pouze tehdy, pokud budou bez přidaného cukru.

Sůl, tuk a cukr s limitem

Příloha k vyhlášce obsahuje rovněž seznam kategorií potravin, pro které jsou stanoveny nejvyšší přípustné hodnoty, při jejichž překročení již nebude možné potraviny nabízet a prodávat.

Nezdravé potraviny zmizí ze škol (zdroj: ČT24)

Při tvorbě vyhlášky vycházeli její autoři jak z aktuální nabídky potravin, které jsou běžně dětem ve školách nabízeny, tak i z analýzy výživové situace a snahy omezit nejrizikovější živiny, jejichž nadměrná konzumace je uváděna jako hlavní příčina vzniku nadváhy a obezity v populaci.

Vyhláška u jednotlivých potravin vymezuje maximální množství takzvaných rizikových živin, jakými jsou sůl, tuk a cukr. Samotné potraviny pak předpis člení do jednotlivých kategorií tak, aby celá příloha byla přehlednou a současně aby respektovala členění typů potravin v ostatních právních předpisech.

Bagety, smaženky, chlebíčky

Takto je například stanoveno, že zpracované ovoce lze prodávat, pouze pokud neobsahuje více než půl gramu soli nebo jeden gram přidaného cukru ve sto gramech zpracovaného ovoce. Sýry pak lze prodávat za předpokladu, že neobsahují více než dva gramy soli a třicet gramů tuku ve sto gramech sýra.

Vyhláška stanovuje také požadavky na masné a mléčné výrobky, výrobky z produktů rybolovu či pekařské výrobky. Vyhláška neopomněla ani oblíbené obložené pekařské výrobky, s nimiž se lze běžně v automatech, ale i bufetech setkat. Jedná se o plněné housky či bagety, ale i o různé smaženky či chlebíčky.

Základním požadavkem je, aby neobsahovaly majonézu, hořčici, kečup nebo různé dresinky. Současně pak je nezbytné, aby kromě pekařského výrobku obsahoval tento produkt i minimálně dvě další suroviny, jako je například masný či mléčný výrobek, ovoce nebo zelenina, a to minimálně dvacet procent z celkové hmotnosti výrobku.

Nejlepší je čistá voda a kváskové pečivo

Jedním z iniciátorů legislativy, která má zabránit prodeji nezdravých potravin dětem přímo ve školách, je sdružení Skutečně zdravá škola. Garantka programu Margit Slimáková uvedla, že pokud dítě kvalitně snídá a chodí každý den do jídelny na oběd, pak mu ke svačině stačí například pár kousků ovoce.

„Průzkumy ale ukazují, že stále velké procento dětí doma nesnídá. Pro tyto děti je pak vyvážené jídlo během svačinové přestávky důležité nejen pro zdraví a energii, ale i pro chování a školní výsledky,” radí Margit Slimáková.

Podle ní je pro děti ke svačině vhodné jakékoliv kváskové pečivo s máslem, sýrem, vejcem nebo třeba luštěninovou pomazánkou a kouskem zeleniny. “Takovou svačinu můžete střídat třeba s ovocnými nebo zeleninovými saláty či kašemi. Nezbytné jsou také na nápoje. Úplně nejvhodnější je čistá voda nebo neslazené čaje. Nejvíce dětem chutnají ty ze sušeného ovoce a šípků nebo rakytníku a bylinkových směsí s ovocem,” uvádí Margit Slimáková.