Kurz radí, co dělat při útoku teroristů. Když nemůžete utéct a schovat se, bojujte!

Některé společnosti, které se zaměřují na bezpečnost, nabízí od letošního roku protiteroristické kurzy pro veřejnost. Reagují tak na zájem lidí, který narostl po teroristických útocích ve Francii a Belgii. Kurzy mají naučit jednotlivce, jak se při ozbrojených útocích chovat, a zvýšit tak šanci na přežití.

Útok maskovaných střelců na neozbrojené civilisty zažili lidé například při masakru v pařížském klubu Bataclan. V takové situaci platí podle školitelů tři základní pravidla. Pokud můžeš, tak uteč. Když to nejde, schovej se. Poslední možností je postavit se útočníkovi.

„Neudělám nic, umřu určitě, nebo se pokusím něco udělat a třeba mi to vyjde, pak běžte do střetu s teroristou a bojujte,“ říká instruktor kurzu Lumír Němec. Při útoku by se podle něj lidé měli spojit a fungovat jako skupina: „Když se najednou na útočníka bude řítit 5, 10, 15 lidí, budou po něm něco házet, tak mají velkou šanci, že nepostřílí všechny.“

Češi mají zájem o protiteroristické kurzy (zdroj: ČT24)

Němec má s bojem proti terorismu osobní zkušenosti – půl roku bojoval jako příslušník speciální jednotky v Afghánistánu. V bezpečnostním byznysu pracuje od roku 2009. „Kdyby kurz zachránil jediný život, tak to má smysl,“ řekl ČT.

Jedním z kurzů prošla i Petra Diviš s dcerou Agátou. V březnu totiž byla na výletě v Belgii a přímo v Bruselu zažila útok islamistů na metro. Spolu s nimi prošla srpnovým protiteroristickým kurzem další dvacítka zájemců. Za tříhodinovou lekci zaplatil každý necelých tisíc korun.

V Česku se po teroristických útocích v Evropě objevila i další novinka. Některé veřejné akce chrání soukromé protiteroristické týmy.