Loni zemřelo po úrazu 109 dětí. Přibývá vážných nehod na trampolínách

Lékaři loni v Česku ošetřili 330 tisíc zraněných dětí, 109 jich následkem úrazu zemřelo. Nejvíc dětí umírá při dopravních nehodách, přibývá ale i vážných úrazů na trampolínách. Mezi regiony nejsou výraznější rozdíly, mírný nárůst dětské úrazovosti byl loni jen v Jihočeském a Libereckém kraji, nejnižší byla v Praze.

Nové statistiky zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. To se nyní soustředí na osvětu zejména dospělých, kteří na děti dohlížejí a připravují pro ně bezpečné prostředí.

Počty úmrtí dětí po úrazu se daří snižovat. V roce 2010 jich zemřelo 168, loni 109. „V roce 2007 jsme měli u dětí do 14 let zhruba 430 tisíc úrazů, loni o 100 tisíc méně,“ řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Přibylo úrazů pod vlivem alkoholu a drog

Nejčastější příčinou dětských úrazů, které vedly k úmrtí, jsou dopravní nehody. Podle ministra je navíc alarmující, že jejich počet neklesá. Loni při nich utrpělo vážný úraz 3223 dětí. Analýza příčin vážných úrazů také ukazuje, že téměř 56 procent mají na svědomí pády, necelé čtyři procenta dětí se opaří nebo popálí a přibližně stejný počet způsobí náhodná otrava škodlivými látkami.

Úmrtí na následky úrazu ve věku 0–19 let
Zdroj: ČSÚ

Ke sledování a prevenci dětské úrazovosti slouží Národní registr úrazů, který mimo jiné ve spolupráci s pojišťovnami umožňuje analyzovat jejich příčiny a tím zavést odpovídající preventivní opatření. Dá se tak například vysledovat, které místo v autě je pro dítě nejvíc nebezpečné. 

Nebezpečné trampolíny

Data také ukazují, že přibývá úrazů na trampolínách. Jen v pražské krčské nemocnici ošetří i několik zraněných dětí denně. Na trampolíně jich totiž většinou skáče víc, a když na sebe spadnou, často dojde ke zlomení ruky nebo nohy. Zaznamenané už jsou ale i úrazy hlavy a dokonce i smrtelný úraz. 

Podle registru dojde obecně k úrazu dětí nejčastěji doma a při sportu. Oproti roku 2007 se ale při sportu zranilo o 50 tisíc dětí méně. Pomáhá hlavně to, že si rodiče zvykli dětem dávat helmu. V posledních letech naopak výrazně přibylo úrazů pod vlivem alkoholu či drog u dospívajících. Obecně je dětských úrazů nejvíc v červnu, červenci a srpnu. 

Ve školách bylo loni 53 695 úrazů. Až tři čtvrtiny z nich se stanou v tělocvičnách. Ve třídách se jich stalo 15 procent na základních školách a pět procent na středních školách. Nejčastěji se úrazy staly v měsících březnu a listopadu, rizikové dny byly úterý a čtvrtek a čas mezi 11. a 12. hodinou.

V zemích OECD je nejvyšší úrazovost dětí v Rusku, Kazachstánu, Moldávii a na Ukrajině. Nejnižší je v Nizozemsku, Izraeli, Švýcarsku, Švédsku nebo v Británii. Česko je zhruba uprostřed žebříčku 37 srovnávaných zemí.