Osvědčení o třetím odboji zatím získalo přes 1300 lidí. Aktivně vystoupili proti totalitě

Osvědčení o protikomunistickém odboji (zdroj: ČT24)

Více než 1350 lidí zatím dostalo od ministerstva obrany dekret a odznak, které prokazují jejich aktivní účast proti komunistickému režimu. Za pět let platnosti zákona o třetím odboji vyplatilo ministerstvo obrany na příspěvcích přes 70 milionů korun, neuspěly zhruba dvě pětiny žadatelů.

Mezi formy aktivní činnosti proti komunismu patří například spolupráce se zpravodajskou službou demokratického státu, autorství a rozšiřování protikomunistických letáků či ilegálních časopisů, dále organizace demonstrací, činnost v exilu, eventuálně aktivní působení v odbojové skupině. Přímý účastník může získat 100 tisíc korun, u vdovy/vdovce je to 50 tisíc. 

Od roku 2011, kdy zákon začal platit, bylo podáno 4424 žádostí, přes 3,5 tisíc jich ministerstvo obrany již vyřídilo.

Odznak, prokazující účast v protikomunistickém odboji
Zdroj: ČT24

Samotná perzekuce nestačí

U lidí, jejichž žádost byla odmítnuta, šlo často o to, že nebyli aktivními účastníky protikomunistického odboje (v době nesvobody od 25. 2. 1948 do 17. 11. 1989). 

„Byli sice perzekuováni, což nepopíráme, ale nebyla u nich prokázána aktivní činnost,“ uvedl vedoucí Oddělení vydávání osvědčení pro 3. odboj ministerstva obrany Pavel Kugler. Nemohlo se jim tedy „započítat“ opuštění republiky, pracovní perzekuce, aktivity v srpnu 1968 či náboženská perzekuce.

Z pocitu patriotismu

Kugler předpokládá, že se ještě přihlásí další lidé, kteří byli aktivní hlavně v 70. a 80. letech. Některá jména mohou dodat i sdružení, která se zabývají historií či občanskými právy. 

„Lidé především podávají žádost z pocitu patriotismu, chtějí ocenění své činnosti, která byla zaměřena proti totalitnímu komunistickému režimu,“ řekl Kugler. Ministerstvo při rozhodování vychází z podkladů od žadatele, oslovuje také archivní organizace (zejména Archiv bezpečnostních složek), případně se posuzují svědecké výpovědi. Výsledné materiály pak zhodnotí historici a následně právníci připraví stanovisko ministerstva.

Další skupina bude oceněna 22. září.