Pozor na skleničky s potiskem: Většina testovaných obsahuje olovo a kadmium

Ekologické sdružení Arnika se zaměřilo na potištěné skleničky, když testovalo asi třicítku vzorků na těžké kovy. Z testů vyplývá, že zhruba dvě třetiny z nich obsahují vysoké koncentrace nebezpečného olova a kadmia. Těžké kovy navíc obsahovaly i barvy na skleničkách pro děti.

Podle Arniky nelze říct, že by dražší skleničky byly kvalitnější. A jelikož běžný spotřebitel nebezpečnou látku nepozná, doporučuje sdružení kupovat skleničky bez potisku.

Olovo působí neurotoxicky na vývoj mozku dětí a plodu, kadmium je zase karcinogenní. „Potisky jsou na skleničky pouze nalepené, takže se odírají například v myčce. Nebo je do sebe dítě může dostávat i tím, jak pije horké nápoje,“ vysvětluje vedoucí kampaně Jezme bez jedů Karolína Brabcová.  Problémem také je, že se těžké kovy v potiscích dostávají do odpadu a zůstávají v životním prostředí. 

Olovo je velmi škodlivé zejména pro malé děti ale i vyvíjející se plod. Jde o neurotoxickou látku, která působí negativně na vývoj mozku. Se zvyšující se dávkou olova v krvi matky může dojít k tomu, že bude intelekt dítěte o jeden až tři body nižší. Působení těžkých kovů se přisuzují i poruchy pozornosti nebo poruchy čtení.
Karolína Brabcová
Vedoucí kampaně Jezme bez jedů

Vzorky skleniček s vyšším obsahem olova nakoupila Arnika v menších obchodech s domácími potřebami v centru Prahy a větších řetězcích. Arnika v této souvislosti upozornila, že vyrábět lze i bez těžkých kovů: organizace totiž prověřovala i výrobce IKEA, jehož výrobky v testech dopadly dobře.

Výrobci skleniček většinou pochází z Turecka, Itálie nebo Indonésie. „Zatím jsme nenarazili na české výrobce, kteří by potištěné sklo vyráběli. U nás to jsou prodejci a na ty nechceme mířit, protože ani prodejce není schopen zjistit, jestli sklo je bezpečné či není,“ dodala Karolína Brabcová. 

Karolína Brabcová: Nejlepší je kupovat skleničky bez potisků (zdroj: ČT24)

Arnika: Legislativa je zastaralá a výrobci toho využívají

Podle ní jsou legislativní limity poměrně nízké a už několik desítek let zastaralé. Arnika proto jedná s Evropskou komisí, aby se zpřísnily. Pokud by se posuzovaly tyto skleničky podle jiné evropské legislativy, byl by limit pro olovo překročen osmdesátkrát a na trh by vůbec nesměly. Současné nařízení sice platí pro předměty, které přicházejí do kontaktu s ústy, skleniček se ale kupodivu netýká. 

„Použití neurotoxického olova nebo karcinogenního kadmia v potiscích skleniček není za situace, kdy jsou na trhu dostupné alternativy, ospravedlnitelné. Takto toxické kovy do zboží, které přichází do styku s jídlem, vůbec nepatří. Většina výrobců ovšem na naše zdraví nedbá a drží se v mantinelech, které stanovuje legislativa,“ dodává Brabcová.

Vydáno pod