Soudkyně Králová nechce soudit Nečasovy v kauze takzvaných trafik

Kauza takzvaných trafik pro bývalé poslance ODS nabírá zpoždění, soudkyně Helena Králová totiž nechce soudit expremiéra Petra Nečase a jeho manželku Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a podala návrh na odnětí věci. Rozhodovat o tom bude pražský městský soud.

Informaci ČT potvrdila jeho mluvčí Markéta Puci. Důvod návrhu nechtěly soudy komentovat. Stejná soudkyně už dvakrát zprostila Nečasovou a další obžalované viny ze zneužití Vojenského zpravodajství. Žalobce chtěl proto navrhnout odvolacímu soudu výměnu soudkyně Králové.

Podle mluvčí městského soudu zatím není soudní jednání nařízeno. Návrh se zřejmě bude řešit v neveřejném zasedání.

Kauza takzvaných trafik pro trojici bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra odstartovala v roce 2012, kdy zmíněná trojice hrozila, že nepodpoří vládní daňový balíček, se kterým Nečasova vláda spojila hlasování o důvěře. Na podzim se však trojice exposlanců svého mandátu vzdala – podle žalobců za příslib výnosných míst ve státních firmách.

Podle policie premiéra k přislíbení tzv. trafik navedla Nečasová spolu s někdejším náměstkem ministra zemědělství Bočkem (ODS).

Stíhání exposlanců pak ale o rok později zrušil Nejvyšší soud s odvoláním na poslaneckou indemnitu. V dubnu 2015 se stát Šnajdrovi, Fuksovi i Tluchořovi za stíhání a vazbu veřejně omluvil, každému patří také statisícové odškodné.

Soudkyně Králová požádala o odnětí případu (zdroj: ČT24)

V jiné kauze už Nečasová u soudu dvakrát uspěla

Nečasová je podle vyšetřovatelů pojítkem mezi několika kauzami. Rozsáhlý spis se původně týkal podezření z ovlivňování veřejných zakázek a zneužití pravomoci ve spojení s úředníky a lobbisty, k Nagyové se vyšetřovatelé dostali na základě odposlechů. Žalobci ze spisu postupně oddělují jednotlivé kauzy, žádná však zatím nedospěla k pravomocnému verdiktu. 

Jako první se před soud dostal v roce 2014 případ údajného zneužití vojenské tajné služby. Nagyová nechala podle obžaloby na podzim roku 2012 sledovat Nečasovu manželku Radku, aby na ni sehnala kompromitující materiály.

Kauza vedla k pádu vlády, Nečas se později rozvedl a vzal si Nagyovou. Obžalovaní jsou v případu také tři bývalí důstojníci – dva někdejší šéfové Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a Milan Kovanda a někdejší ředitel analytického útvaru rozvědky, zpravodajec Jan Pohůnek. Obvodní soud pro Prahu 1 je letos v červnu podruhé zprostil obžaloby, tady rozhodovala právě soudkyně Králová. Rozhodnutí ale není pravomocné, protože se proti němu žalobci odvolali k Městskému soudu v Praze.

Nečasová je obžalovaná i z krácení daní

Jana Nečasová je navíc obžalována z krácení daní, které neodvedla z luxusních darů. Policie bývalou vysoce postavenou úřednici obvinila v březnu 2015. Cena dárků je vyčíslena na 9,68 milionu korun.

Policie předpokládala, že to byly úplatky, které měly vlivným lidem zajistit udržení pozic ve firmách nebo přístup k Nečasovi. Žalobci chtěli Nečasovou kvůli darům původně obvinit z korupce, neměli ale pro to dostatek důkazů.

Soud řeší také obžalobu v případu údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby týkající se kromě Nečasové i lobbisty Iva Rittiga, jeho obchodního partnera Tomáše Jindry a advokáta Davida Michala z advokátní kanceláře MSB Legal. Soudní jednání má pokračovat na konci srpna.