Objasněnost kapesních krádeží je malá, ale zvyšuje se

Události ČT: Objasněnost kapesních krádeží je malá, ale zvyšuje se (zdroj: ČT24)

Letní dovolené s sebou nesou rizika, ke kterým patří i kapsáři. Během turistické sezony okradených přibývá, naneštěstí objasněnost takový případů se počítá jenom na několik procent. Policejní statistiky ale ukazují mírné zlepšení.

Až o polovinu by podle preventistů ubylo krádeží, kdyby byli lidé obezřetnější. Zloději využívají obyčejné chvíle nepozornosti.

Narazit na secvičenou skupinku kapsářů může člověk ve stanici metra. První zloděj pomůže vyhlédnuté oběti s kufrem na eskalátorech, čímž odvádí pozornost. Druhý tak má zatím možnost rozepnout batoh oběti a vzít z něj peněženku. Vyndá z ní peníze, které zase dává svému komplicovi.

Tím to ale nekončí. Komplic peněženku odnáší k poškozenému, pokládá ji za něj na zem a upozorňuje ho, že mu peněženka vypadla. Teprve později zjistí, že peníze zmizely.

„Další typická situace je při nastupování do metra. Pachatelé si opět vybírají poškozenou, které jeden z nich sahá do batohu,“ popsal mluvčí Krajské ředitelství policie v Praze Jan Daněk. I v tomto případě pak prázdnou peněženku vrací. Takové chování zaskočilo i policii.

Vyřešených případů jsou procenta

Celková objasněnost kapesních krádeží se stále počítá jen v jednotkách procent. Policie přitom řeší zhruba šest tisíc případů za první pololetí. Letos ale počet vyřešených krádeží mírně roste. Zatímco loni byla objasněnost v prvních šesti měsících 5,04 procenta, letos je to 6,44 procenta.

Kapesní krádeže
Zdroj: ČT24

Kromě nákupních center a zastávek veřejné dopravy se mezi riziková místa řadí náměstí, kde se pohybuje hodně lidí. Na své věci by si lidé měli dávat pozor i v restauracích nebo kavárnách. Zloděje lákají například telefony položené na stolech.

„Pak jsou to odložené batohy či kabelky. To, co máte, hodíte vedle sebe, začnete se věnovat jídlu nebo občerstvení a nedáváte si pozor na věci,“ podotknul šéf policejního týmu Kapsa Radek Mudroch.

Na rušných místech podle preventistů například může pomoct nošení batohu na břiše.