Daň z nabytí nemovitosti bude platit kupující, schválil Senát

Senátní výbor doporučil vrátit novelu o dani z nabytí nemovitosti (zdroj: ČT24)

Daň z nabytí nemovitosti bude nově platit kupující. Vládní novelu zákonného opatření, která s tím počítá, schválil Senát, ještě ji musí podepsat prezident. Změna začne platit od podzimu a sazbu daně nemění.

Senátní výbor pro územní rozvoj sice navrhoval snížit sazbu daně ze čtyř na tři procenta, ale protože Senát změnu zákonného opatření schválil, o pozměňovacích návrzích se nehlasovalo. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyjádřil nesouhlas s jakýmkoli návrhem na změnu sazby. Senátorka Veronika Vrecionová (ODS) měla připravený návrh na snížení daně na dvě i jen jedno procento. Ivo Valenta (za Stranu soukromníků) chtěl daň z nabytí zcela zrušit.

Také bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová (za SZ) se nad sazbou daně pozastavila. „Je to hodně vysoké zdanění a za nic,“ řekla. Připomněla však, že Ústavní soud v roce 2009 dospěl k závěru, že tato daň není protiústavní. Podotkla, že stát si může poměrně volně rozhodovat o tom, co zdaní a jak to zdaní, jen přitom musí dbát na to, aby některé skupiny občanů proti jiným nezatěžoval příliš. 

Vláda čeká lepší výběr daně

Vláda si od změny v osobě poplatníka slibuje větší jednoznačnost zákona i lepší výběr daně. Současný zákon dává možnost oběma stranám transakce, aby se dohodly, která z nich daň zaplatí; zpravidla ji platí prodávající a kupující je v pozici ručitele. Změna zákona tento institut ručení ruší. Sazbu daně čtyři procenta ponechává beze změny. V účinnost má změna vstoupit první den třetího měsíce od vyhlášení zákona ve sbírce, pokud by vyšla v srpnu, změna nastane od listopadu.

Daň z nabytí platí nabyvatel nemovitosti už podle současné právní úpravy, a to ve stanovených případech, jako jsou třeba dražby nebo vydržení. Babiš už při projednávání ve sněmovně ujišťoval, že banky se této změně přizpůsobí a budou klientům půjčovat i na zaplacení daně. Podle ministerstva financí zákon i nadále umožní poplatníkům odečítat si od základu daně z příjmu úroky z hypotéky nebo ze stavebního spoření, pokud z úvěru zaplatí nejen nemovitost, ale nově i daň z nabytí.

Novela také bez dalších podmínek osvobozuje kraje, obce a jejich svazky od placení daně z nabytí. Samosprávy v tomto případě nebudou muset ani podávat daňové přiznání. Předloha zjednodušuje určení základu daně v případě směny nemovitých věcí. Další změna se týká osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek. Nově se toto osvobození bude vztahovat pouze na stavby a jednotky dokončené nebo užívané, nikoliv na rozestavěné.