Náměstek Drulák končí na ministerstvu zahraničí

Profesor Petr Drulák na konci srpna definitivně odchází z ministerstva zahraničních věcí. Informaci přinesl deník Právo s odkazem na dva diplomatické zdroje. Drulák podle kuloárních informací končí kvůli osobním sporům s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

„Kdybych měl citovat pana profesora, tak se cítí intelektuálně uražen,“ uvedl pro Právo nejmenovaný diplomat. Přesné důvody si však Drulák nechává pro sebe a svůj odchod z ministerstva odmítl komentovat.

„Drulák byl delší dobu politickou přítěží pro Lubomíra Zaorálka. Jeho dřívější vymezení vůči politice Václava Havla se pak stalo tím, za co byl ministr na veřejnosti ostřelován,“ řekl komentátor Respektu Ondřej Kundra. Obsahově se přitom názor Druláka a Zaorálka na zahraniční politiku podle Kundry příliš neliší. „Jde spíše o formu, Drulák často své pozice formuloval velmi razantně,“ dodal Kundra.

Petr Drulák končí na ministerstvu zahraničí (zdroj: ČT24)

Podle informací Práva ministra Zaorálka Drulákovo rozhodnutí překvapilo. „Nepříjemné je, že Drulák byl autorem mnoha ministrových projevů, nyní se bude muset hledat náhrada,“ uvedl nejmenovaný zdroj.

Drulák v minulosti působil jako ředitel Ústavu mezinárodních vztahů. Na ministerstvo zahraničí nastoupil v únoru 2014 jako Zaorálkův první náměstek. V roce 2015 se stal politickým náměstkem a následně politickým tajemníkem ministerstva.

Rozruch způsobila jeho někdejší kritika havlovského pojetí zahraniční politiky, kterou označil za chybnou a škodlivou. Vysloužil si za to kritiku jak premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), tak předsedy sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD).