Sportovci dostanou napřesrok více peněz, bohatší budou i v dalších letech

Sportovci si v příštím roce rozdělí dodatečných 2,7 miliardy korun, které jim dají stát, kraje a obce. Stát chce zvýšením příspěvku nahradit výpadek, který souvisí se zpřísněním regulace hazardu. Vláda kromě vyšších příspěvků schválila koncepci rozvoje sportu do roku 2025. Její součástí je i další navyšování financí a také větší zapojení dětí do sportu.

Po schválení zákona o omezení hazardu slíbil ministr financí Andrej Babiš, že peníze, které dosud šly z hazardních her na podporu sportu, stát sportovcům vynahradí. Prvním krokem bude výrazné zvýšení výdajů státu, obcí a krajů na sport z letošních 3,7 miliardy korun. „V roce 2017 půjde na sport 6 miliard,“ upřesnil premiér Sobotka na Twitteru.

Opoziční, ale i někteří koaliční politici dali najevo, že by se jim líbilo, kdyby měl sport vlastní rozpočtovou kapitolu. „Pokud má být hlavní tok ze státního rozpočtu, tak samostatná kapitola znamená, že budou peníze určitým způsobem omašličkovány,“ řekl již dříve stínový komunistický ministr financí Jiří Dolejš. S tím však nesouhlasí ministr financí.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval ovšem ocenil, že se vláda rozhodla koncepčně přistoupit ke sportu. Že ČOV již nebude garantem rozdělování peněz a ty půjdou přímo sportovním organizacím, mu nevadí. „Je nám jedno, kdo to rozděluje, jestli jdou peníze přes sportovní organizace nebo přes vládu. Pro nás je důležité, aby opravdu šly a dorazily tam, kam mají,“ uvedl.

Jiří Kejval: Nejedná se jenom o sport dětí, ale i výkonnostní sport a výběr talentované mládeže (zdroj: ČT24)

Financování sportu by se ale mělo měnit i nadále. Vláda chce především podpořit sportování dětí a dodatečnými penězi nároky na financování z rodinných rozpočtů. Peníze z hazardu by měly do sportu směřovat i nadále, do roku 2020 by mělo jít o veškeré výnosy z loterií a hazardu. Současně by v roce 2020 měly výdaje na sport činit jedno procento ze státního rozpočtu, tedy asi trojnásobek loňského podílu.

Koncepce počítá i s rozvojem školního a univerzitního sportu, ale i podporu české sportovní reprezentace, která může být nástrojem propagace státu.